Festival Opatija krenuo punom parom u vruće ljeto: otvorenje Ljeta na Ljetnoj, izložbe Dalija u Šporeru i kino sezone sve u jednom vikendu!

7. lipnja 2022. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

Ljetna pozornica u Opatiji

Ljetna pozornica u Opatiji

TRI OTVARANJA U JEDNOM VIKENDU – Festival Opatija krenuo punom parom u vruće ljeto: otvorenje Ljeta na Ljetnoj, izložbe Dalija u Šporeru i kino sezone sve u jednom vikendu!

 Ustanova Festival Opatija ovog vikenda uspješno je otvorila ljetnu sezonu na velikoj i maloj Ljetnoj pozornici kao i u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer.

U subotu, 4. lipnja programski nikad bogatije „Ljeto na Ljetnoj“ započelo je izvanrednim nastupom Gruzijskog nacionalnog baleta Sukhishvili. Nakon pozdravnih riječi ravnatelja Festivala Opatija Ernija Gigantea Deškovića i gradonačelnika Opatije Fernanda Kirigina na pozornicu su istrčali virtuozi „osmog svjetskog čuda“. Njihovi nastupi po Europi i svijetu prodani su mjesecima unaprijed, a Opatija je imala tu čast da bude domaćin njihovog prvog i jedinog nastupa u Hrvatskoj, ali i mjesto na kojem Sukhishvili započinje svoju ljetnu turneju.

Kombinirajući elemente folklora, modernog baleta i suvremenog plesa u kompleksnu i zahtjevnu koreografiju koja nerijetko prkosi zakonima fizike, Sukhishvili su iz točke u točku publiku ostavljali bez daha. Njihovo zavidno tehničko umijeće, energični, brzi pokreti, uzastopni skokovi, beskrajni okreti i fizička spremnost ogledalo su uzavrelog temperamenta i ponosne ratničke naravi gruzijskog naroda. Napetost dinamičnih, uzbudljivih akrobacija dodatno su pojačavali hipnotički ritmovi fantastičnog orkestra na gruzijskim narodnim glazbalima. Kao protuteža zračnim bravurama muških plesača, plesačice odjevene u raskošne, elegantne tradicionalne nošnje oduševile su gracioznim pokretima dok su klizile, gotovo lebdjele pozornicom. Publika, kojoj su pružili zaista jedinstvenu večer za pamćenje, uzvratila im je dugotrajnim, stajaćim ovacijama.

U nedjelju 5. lipnja 2022. u večernjim satima u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer održano je otvorenje izložbe radova slavnog španjolskog umjetnika poznatog po svojim istraživanjima podsvjesnog  - Salvadora Dalija. Okupljene je pozdravio gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin, izložbu su predstavili organizatori Ernie Gigante Dešković, ravnatelj ustanove Festival Opatija i Iva Piglić, direktorica IPL Arta, dok je uzvanike po izložbi provela kustosica izložbe Nataša Bošnjaković.
Izložba „Nadstvarno“ kroz stotinjak grafika posjetitelje uranja u imaginarni svijet genijalnog umjetnika koji oduševljava radovima na razmeđi halucinacije, logike i opipljive stvarnosti. Izloženi radovi u vlasništvu su privatnog kolekcionara i nikad ranije nisu izloženi. Izložba je otvorena od ponedjeljka, 6. lipnja do 20. rujna 2022., a posjetitelji je mogu razgledati u radnom vremenu od ponedjeljka do petka, od 10 do 22 sata. Cijena ulaznice iznosi 100 kuna. Djeca do 12 godina i osobe s invaliditetom imaju slobodan ulaz.

Istovremeno s izložbom, na maloj Ljetnoj pozornici otvoreno je ljetno kino projekcijom akcijske avanture „Top Gun: Maverick“ koja u kinima diljem svijeta ruši rekorde gledanosti. Opatijci i njihovi gosti pohrlili su pogledati nove avanture legendarnog Mavericka kojeg ponovo utjelovljuje slavni Tom Cruise i prvu ovogodišnju projekciju ispunili skoro do posljednjeg mjesta! Ovog tjedna, u četvrtak, 9. lipnja u 21:30 sati u opatijsko kino stiže i nastavak jedne od najpopularnijih i najuspješnijih franšiza u povijesti kina, „Jurski svijet: Carstvo“, koja na velike ekrane vraća dinosaure i ostale stanovnike Jurskog svijeta.

Provjerite sve programe na www.festivalopatija.hr, rezervirajte svoje ulaznice na vrijeme i uživajte u uzbudljivom ljetu koje vam donosi Festival Opatija.

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone