ERNIE GIGANTE DEŠKOVIĆ REIZABRAN ZA RAVNATELJA FESTIVALA OPATIJA

21. siječnja 2021. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

Ernie Gigante Dešković i Zucchero (foto: facebook)

OPATIJA – Dosadašnji ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković reizabran za još jedan 4-godišnji mandat na čelu ove ustanove.

Ukoliko je suditi po napretku u radu ustanove koji je postignut njegovim dolaskom možemo samo reći da je njegov reizbor očekivan i zaslužen. U trenutku njegovog dolaska 2017. ustanova Festival Opatija bila “igrač” uskog lokalnog karaktera a Opatiju su međunarodne zvijezde (i ne samo one) zaobilazile u velikom krugu. Ali s njegovim dolaskom veliki koncerti više nisu bili rezervirani samo za Pulu ili Zagreb nego je i Kvarner postao njihova destinacija. Tako su se u Opatiji u svega dvije godine naredali nastupi Zucchera, Ramazzottija, The Dire Straits Experience, Diane Krall, tome valja dodati regionalne zvijezde poput Balaševića, Čolića… Da nije korona poremetila rasporede tijekom ljeta 2020. su bili u planu Tom Jones, popularan talijanski trio Il Volo i još mnogi drugi koji su prebačeni za 2021. Valja dodati atraktivne kazališne predstave za koje se uvijek tražila ulaznica više, seriju popularno-znanstvenih predavanja najpoznatijih domaćih znanstvenima, atraktivne izložbe, manifestacije kao RetrOpatija izvrsno su prihvaćene od građana… Ukratko, ustanova je počela disati nekim novim plućima.

Upravno vijeće objavio je danas da su temeljem članka 38. Zakona o ustanovama („Narodne novine“, broj 76/93, 29/97-ispr., 47/99-ispr., 35/08 i 127/19) i članka 23. Statuta „Festivala Opatija“, na prijedlog gradonačelnika i nakon provedenog javnog natječaja, donijeli odluku da novi 4-godišnji mandat povjere starom/novom ravnatelju Ernie Gigante Deškoviću. Očekivano s obzirom na njegove rezultate.

Inače, Gigante Dešković rodom je iz Opatije, povezuje ga se s uspješnom organizacijom velikog broj događanja u kulturi i smatra ga se osobom koja ima pristup velikim međunarodnim zvijezdama u kulturi i zabavnoj industriji. Od 2017. godine vodi Festival Opatija kojemu je u svega dvije godine utrostručio prihode. Po obrazovanju je magistar i doktorand, uža specijalnost kulturologija, autor je desetak knjiga, nekoliko znanstvenih radova, a zanimljiv je podatak iz njegove biografije da je član međunarodne udruge natprosječno inteligentnih Mensa.

Obnašao je i dužnost dogradonačelnika u mandatu 2009. do 2013. nakon čega se udaljuje od politike.

(Zlatko M.)