IKA – PUNO VIKE NIZAŠTO: “NOVA” ZGRADA U IKI JE REKONSTRUKCIJA STARE S IDENTIČNIM GABARITIMA

13. travnja 2021. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

OPATIJA / IKA – Izgradnja jedne zgrade u Iki nedaleko Opatije podigla je prašinu na društvenim mrežama. Naime, dio oporbenih lokalnih političara napao je izgradnju tvrdeći da je riječ o neviđenoj betonizaciji i krivca nalazili u gradonačelniku Opatije. Ali na kraju se pokazalo da je sve bilo puno vike nizašto. Kritičari su bili u krivu, jer se ustvrdilo da se identična zgrada tamo već nalazila i samo je riječ o rekonstrukciji. Sve se to kritičarima vratilo poput bumeranga jer se pokazalo da im očito nedostaje osnovnog poznavanja problematike. Sve je to dalo više nego dobar razlog gradonačelniku Opatije Ivi Dujmiću da odgovori. Reakciju prenosimo u cijelosti:

“Dragi sugrađani, posebno dragi Ikari,

Još dana 28.07.2020. Grad Opatija podnio je prigovor na građevinsku dozvolu za rekonstrukciju ove zgrade u Iki, ističući da se parcela nalazi unutar zone stambene namjene koja „obuhvaća područje dijela tradicijske jezgre naselja Ika, bez mogućnosti nove gradnje“, kao i da je “dopuštena samo rekonstrukcija stambenih građevina u postojećim gabaritima”.
Našim prigovorom smatrali smo i da postojeći gabariti “ruševine” ne odgovaraju povijesnim gabaritima koji su prikazani u projektu rekonstrukcije ruševine, kao i da nije u skladu sa planom. Naš prigovor odbijen je u potpunosti od tijela koji izdaje građevinske dozvole -Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša PGŽ-a!
Oni su radi našeg prigovora dodatno provjerili sve zakonske akte i utvrdili da je moguće rekonstruirati ovu ruševinu nekadašnje zgrade, koja je postojala prije 1968. godine. Dostavili su nam povijesne slike navedene građevine, koja je i u to vrijeme doista bila ovako visoka!
U postupku izdavanja dozvole za rekonstrukciju sudjelovali su čak i konzervatori. Zgrada je u pogledu gabarita, katnosti i oblikovanja projektirana upravo onako kako je nekada bila. Bez obzira na ovo odbacivanje našeg prigovora na građevinsku dozvolu, odlučili smo ići dalje i žaliti se na višu instancu. Ali i na toj višoj instanci naš je prigovor ponovno odbačen! Dakle, zgrada koja niče u Iki “kao gljiva poslije kiše” samo je rekonstruirana ruševna zgrada koja je jednako takva bila i prije 1968.godine.
Zašto sve ovo pišem?
Za to vrijeme, dok sam kao Gradonačelnik radio svoj posao i pokušao onemogućiti takvu izgradnju u centru Ike, vijećnici ili članovi Odbora za prostorno uređenje Grada Opatije, kojima predvodi moj „pretendent” na funkciju gradonačelnika, nisu učinili ili se pitali upravo ništa – u slikovitom prijevodu = 0. Cilj im je uvijek isti, ovakve zahvate u prostoru pripisivati Gradonačelniku, koji je kriv za sve, pa i za to.
Ponukale su me na ovu objavu upravo učestale prozivke i komentari proteklih dana, gdje se slika navedene zgrade u Iki povezuje uz moje ime ili moju fotografiju, pa i uz temu “betonizacije”. Ali takva zgrada nikla bi neovisno o bilo kome.
Da još jednom zaključim. Nikada nitko nije postavio meni, službama ili pročelniku bilo kakvo pitanje o toj zgradi! Ali ono šta jako dobro znaju je “lajati” uokolo ili po društvenim mrežama, jer ti „veliki zaštitnici Opatije“ imaju neki potpuno drugi fokus – dočepati se novih fotelja i ocrniti svoju “vječnu inspiraciju, Ivota”. Ivo će dalje nastaviti odgovorno obavljati svoj posao”, stoji u reagiranju.
FOTO: Privatni arhiv gosp.Trinajstića, Ika (fotografije ustupljene uz suglasnost autora za objavu).
Ika Tower” je zapravo rekonstrukcija zgrade koja je takva bila i prije  50-ak godina – Fiuman.hr
Možda je crno-bijela slika koja prikazuje na otvorenomMože biti slika sljedećeg: na otvorenom