300 let škvera va Ike

15. siječnja 2021. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

300 let škvera va Ike
IKA – Gradu Opatiji odobrena su bespovratna sredstva u 100 postotnom iznosu od 1.112.375,00 kuna za „Interpretaciju 300 let škvera va Ike“. Sredstva je odobrilo Ministarstvo poljoprivrede – Uprava za ribarstvo kroz mjeru „Provedba strategija lokalnog razvoja – operacije koje podupiru Flag-ovi“. Projekt će biti u potpunosti financiran bespovratnim sredstvima i to 85% iz europskog fonda, a 15 posto državnim proračunom RH.

Grad Opatija je projekt prijavio na natječaj LAGUR-a Vela Vrata za mjeru očuvanja i valorizacije pomorske i ribarske baštine i očuvanje identiteta područja.

Osim sredstava dobivenih za primjerenu interpretaciju i obilježavanje značajne obljetnice – 300 godina od osnutka brodogradilišta u Iki, Grad Opatija uskoro očekuje i odobravanje dodatnih bespovratnih sredstava od 1.025.000,00 kn za građevinske radove na uređenju trga u Iki i manjeg dijela obalne šetnice.

300-ta obljetnica škvera u Iki obilježit će se izdavanjem prigodne monografije, organizacijom regata tradicijskih plovila s područja Kvarnera, radionicama za mlade s ciljem popularizacije tradicijskih zanata. Na trgu će biti postavljeni i multimedijalni stupovi s vizualno atraktivno predstavljenim informacijama o povijesti brodogradilišta. Prostor će ukrasiti i prigodni spomenik akademskog kipara Gorana Štimca.

Podatci o povijesti škvera u Iki su nedovoljno poznati te se upravo izdavanjem monografije taj važan dio lokalne povijesti želi oteti zaboravu. Prema dostupnim činjenicama u Iku je 1719. godine preseljeno malo brodogradilište koje se nalazilo na ušću Rječine. Prvi potpuni podaci o djelatnosti brodogradilišta u Iki datiraju iz 1818. godine, a pronađeni su u pomorskom godišnjaku u Trstu. Od tada u Iki se grade veći i manji brodovi te čamci za brojne naručitelje iz Rijeke, Bakra, Senja, Šibenika, Lovrana, Voloskog…

Projektom „300 let škvera va Ike“ pomorska i povijesna baština zavičaja dobit će dodatnu vrijednost, a samo središte Ike novi sjaj.