30 obljetnica opatijske satnije 111. brigade obilježava se postrojavanjem ispred dvorane “Marino Cvetković

16. rujna 2021. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

Postrojavanjem pripadnika 1. satnije 1. bojne 111. brigade ZNG-a – Opatijskih štakora ispred dvorane “Marino Cvetković” ove će subote, 18. rujna biti proslavljena 30. obljetnica prvog postrojavanja satnije.

Svečanost počinje u 9,40 promenadnim koncertom Puhačkog orkestra Lovran ispred dvorane. Slijedi postrojavanje, uz himnu i pozdrav zastavi, odavanje počasti poginulima minutom šutnje, prijavak i inspekcija postrojbe te čitanje ratnog puta. Uslijedit će polaganje vijenaca na groblju Opatija i na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima kod Ville Antonio te domjenak u Boćariji Opatija.

– Upravo je ovaj prostor, ispred dvorane koja nosi ime prvog stradalog branitelja s opatijskog područja, Marina Cvetkovića, mladog opatijskog sportaša, pravo mjesto za obilježavanje 30. obljetnice satnije. Velik se broj naših sugrađana početkom devedesetih odazvao obrani domovine, njih 16 s područja Liburnije izgubilo je život u Domovinskom radu, od toga 11 Opatijaca. Sjećamo se, sa zahvalošću, njih i svih ostalih branitelja koji su hrabro otišli na ratište i obranili našu domovinu, kazao je gradonačelnik Fernando Kirigin na konferenciji za novinare.

Prva satnija prve bojne 111. brigade ZNG-a formirana je 2. srpnja 1991. Unutar prve bojne formirana je prva satnija 31. kolovoza 1991., a to su bili Opatijski štakori, ljudi s područja Liburnije. Njih 200-tinjak je prošlo kroz satniju u ratnim godinama. U 111. brigadi je bilo 9000 boraca, njih 53 je poginulo, ranjeno njih 280. Brigada je odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog. Ratni put brigade počinje 13. rujna 1991., kada počinju pripreme za ličko ratište, slijedi ratno djelovanje u Brlogu, Drenovu Klancu i Brinju. Uspješno su djelovali su na otklanjanju blokade južne Hrvatske, naglasio je dr.sc. Roberto Žigulić koji radi na monografiji “Opatija i Liburnija u Domovinskom ratu” u suradnji s opatijskom Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata te na još jednoj monografiji koja će biti posvećena upravo Opatijskim štakorima, a svjetlo dana bi trebala ugledati iduće godine.

Na konferenciji za novinare su sudjelovali su i Arsen Posavec, zapovjednik satnije i Marinko Ivešić, članovi Organizacijskog odbora svečanog obilježavanja 30. obljetnice te Marko Lovretić, predsjednik opatijskog ogranka UDVDR-a. Oni su pozvali sve članove legendarnih Opatijskih štakora da se odazovu svečanom postrojavanju te da, uz druženje proslave 30. rođendan i razmišljaju o ljepšoj budućnosti. Ujedno su zahvalili Gradu Opatiji i općinama Lovran, Matulji i Mošćenička Draga na pokroviteljstvu proslave.