GIORGIO SURIAN PREDSTAVLJA „SEVILJSKOG BRIJAČA“

25. ožujka 2017. | Kategorija: Kultura

unnamed (3)KULTURA – „Giorgio Surian predstavlja Seviljskog brijača“ održan je danas u HKD-u na Sušaku.
Nacionalni prvak i operni umjetnik svjetske karijere Giorgio Surian, u sklopu opernog studija „Drama u operi“ HNK Ivana pl. Zajca, predstavlja jednu od najpopularnijih opera u novome ruhu, s naglaskom na komediji, ali i zadatkom da operu približi novoj, mladoj publici.
Naime, nakon „Carmen“ koja je prije dvije godine pozvala publiku na novo promišljanje odnosa opere i drame, riječka Opera programu opernog studija „Drama u operi” dodaje novi naslov, komičnu operu „Seviljski brijač“ talijanskog skladatelja Gioachina Rossinija, u adaptaciji i režiji Giorgia Suriana.
Prema njegovu konceptu, naglasak je stavljen na komične situacije i zaplete na kojima počiva priča, a opera je adaptacijom i u smanjenoj formi zadržala sve ono po čemu je prepoznatljiva i zbog čega je postala najslavnijom komičnom operom svih vremena. Riječ je o razigranoj, duhovitoj i zabavnoj verziji opere za cijelu obitelj.
Uz Igora Vlajnića na klaviru, u ulozi duhovita i dovitljiva brijača Figara nastupit će Robert Kolar, a u ulozi Rosine Vanja Zelčić, s kojom će se u kasnijim izvedbama izmijenjivati Ilijana Korać. Ulogu grofa Almavive pjevat će mladi gost Josip Čajko, ulogu Bartola Dario Bercich, a ulogu Don Basilia Slavko Sekulić. U ulozi Časnika alternirat će Saša Matovina i Darko Matijašević dok će vojnici biti Nenad Vidaković i Savo Orobabić.
Giorgio Surian osmislio je i scenografsko rješenje predstave dok svjetlo potpisuje Boris Blidar.
Nakon ove opere, Rossini je postao operna zvijezda, a činjenica da ju je napisao s nepune 24 godine, osim zbog radosti i prepoznatljivih melodija i arija koje donosi, potvrda je da je riječ o opernom djelu za mlade, one koji će možda prvi put ući u svijet opere.
Podsjetimo, da sklada svog „Seviljca“, Rossiniju je poslužila klasična Beaumarchaisova komedija. Od 1816. godine ta neodoljiva opera buffo privlači pozornost operne publike diljem svijeta i ostaje modelom pitoreskne glazbene scene, donoseći priču o ljubavnim peripetijama mladoga grofa koji bi se htio domoći lijepe Rosine, pri čemu Figaro u svojim rukama drži konce brojnih komičnih zapleta i vješto ih raspliće.
„Seviljski brijač“ kralj je komične opere, po izričaju i savršenoj sprezi s tekstom nikada kasnije nadmašena partitura.
(kv)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone