ŽELE UKINUTI MOSTARINU I CESTARINU DELNICE-RIJEKA

22. siječnja 2018. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

krcki most krkKRK – Inicijativa za uvrštavanje teme o ukidanju cestarine na dijelovima autoceste Rijeka-Zagreb, za ukidanje mostarine na Krčkom mostu za stanovnike PGŽ i ukidanje cestarine na cesti Rupa-Rijeka za stanovnike PGŽ u dnevni red za narednu sjednicu Županijske skupštine PGŽ
Devet članova Županijske skupštine potpisalo je inicijativu kluba PGS-IDS da se na dnevni red iduće sjednice uvrsti zahtjev za ukidanjem navedenih cestarina.

U zahtjevu se od Županijske skupštine tražimo potporu inicijativi PGS-a za ukidanje cestarina na dijelovima autoceste Rijeka-Zagreb, za ukidanje mostarine na Krčkom mostu za stanovnike PGŽ i ukidanje cestarine na cesti Rupa-Rijeka za stanovnike PGŽ-a koja je pokrenuta odmah nakon što je odlukom Vlade ukinuta naplata cestarine kroz tunel Sveti Ilija kroz Biokovo.

Nazivamo svoju inicijativu „JEDNAKOST ZA SVE“ i naglašavamo na očitu nejednakost među stanovnicima Hrvatske budući da je Vladinom odlukom Primorsko-goranska županija opet ostala zakinuta.
-Radi boljeg povezivanja županije i oživljavanja Gorskog kotara također zahtijevamo da se za Gorane ukine naplata cestarine između Rijeke i Gorskog kotara.
-Budući da je primjerice Krčki most jedini most u RH čiji se prelazak naplaćuje unatoč činjenici da je građen samodoprinosima lokalnog stanovništva i kreditom otplaćenim „davnih godina“ zahtijevamo ukidane mostarine.
-Također nelogičnom smatramo i naplatu cestarine na dionici autoceste Rupa-Rijeka jer smatramo da je riječ o dijelu riječke zaobilaznice uz to potpuno dislociranom od ostatka mreže autocesta na kojima se naplaćuje cestarina.

Smatraju da je nužno na navedenoj sjednici raspravljati o budućim potezima i rješenjima koji će biti upućeni nadležnim institucijama kako bi se ispravila nepravda prema stanovnicima PGŽ i omogućilo im se bolja mobilnost i konkurentnost.
(kv)