ZANIMLJIVO PREDAVANJE NA OTOKU KRKU – HRVATSKA EKSPEDICIJA NA JUŽNI POL

14. rujna 2018. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

južni pol snijeg zimaOTOK KRK – U organizaciji krčkog Centra za kulturu, multimedijalno predavanje putopisca Davora Rostuhara Polarni san: Prva hrvatska ekspedicija na Južni pol, održat će se u srijedu, 19. rujna 2018. godine, u Velikoj gradskoj vijećnici, s početkom u 19.00 sati. Ulaz je slobodan!

Što čovjek mora napraviti da bi ostvario svoj san? Kako bi pronašao najbolji odgovor na to pitanje, Davor Rostuhar upustio se u veliki izazov, točnije u veliko istraživanje što ga je odvelo sve do samog kraja svijeta. Naime, postao je prvi Hrvat koji je pješice stigao od ruba Antarktike do Južnog pola. Ova ekspedicija trajala je 47 dana – od 01. prosinca 2017. do 17. siječnja 2018. godine – tijekom kojih je prešao 1163 km, i to posve sam, bez dostave hrane, vukući svu opremu u saonicama teškim 135 kg te bez upotrebe vanjske energije (vjetra, pseće zaprege ili motornih saonica). Davor se za ekspediciju pripremao dvije godine, a tijekom priprema posjetio je tradicionalne narode koji žive na krajnjem sjeveru planeta – Inuite na sjeveru Grenlanda, Nenete na sjeveru Sibira i Samije na sjeveru Skandinavije. Također, dvaput se pripremao u Norveškoj, učivši od najboljih živućih polarnih istraživača.

Multimedijalno predavanje Polarni san stoga predstavlja kombinaciju intimnih audiovizualnih zapisa putovanja jednog čovjeka koji je putem do ostvarenja svog sna zapravo krenuo otkrivati samoga sebe. Čitav proces je dokumentiran, od začetka ideje, pa sve do njezinog ostvarenja. U prvom dijelu predavanja biti će riječ o praktičnim informacijama, dok će se u drugom prikazati dokumentarni film u trajanju od 50 minuta koji će demonstrirati kroz što je sve Davor prolazio tijekom same ekspedicije.

Davor Rostuhar iza sebe ima niz uspješnih projekata, kao što je put biciklom od Zagreba do Egipta, motociklom od Zagreba do Capetowna ili sedam ekspedicija u džungle Amazone i Papue. Također, autor je šest putopisnih knjiga i fotografskog projekta National Geographic – Hrvatska iz zraka. (kv)