VRBLJANAC: ne znam hoće Mama ŠČ imati uspjeha, ali priča se o njoj

16. veljače 2023. | Kategorija: Hrvatska

Let 3 - Mama ŠČ! (Dora 2023) |50fps| |1440p| - YouTubeDORA – day after

 

Jutros sam pogledao desetke stranih youtube kanala koji su se osvrnuli na odabir naše pjesme za Eurosong. Reakcije svih tih analiza mogu se generalno svesti u dvije poveznice:

1. Nitko nije ostao ravnodušan

2. Svi su bili iznenađeni ili zbunjeni

U svim videima nailazim na zgranute face i komentare kao: „surprised“, „confused“, „WTF“… Jedan je Španjolac komentirao: „Croacia, que has echo?!“ (Hrvatska što si učinila?), kritičan što nije pobijedila Nevera za koju on tvrdi da bi bila favorit za osvajanje Eurosonga.

Pokušajmo malo analizirati stvari.

U odabiru pjesme za Eurosong glavni bi čimbenik trebao biti pretpostavka koliko će pjesma biti interesantna i svidjeti se europskom puku tj. žiriju. Zadnjih godina mi smo redovito birali pjesmu „koja nam se sviđa“ i redovito ispadali u polufinalu. Silno sam iznenađen što je ove godine taj stav promijenjen. Iskreno, zaista ne znam da li će Mama ŠČ imati više uspjeha, ali da će se o njoj govoriti, to je sigurno. Da, bilo je niz pjesama glazbeno puno „jačih“, no kao što je već rečeno, pitanje je da li bi one bile uspješnije na Euroviziji. Vjerojatno ne. Nevera, za kojom tuguje španjolski komentator, sigurno je neusporedivo „jača“, čak izvrsna, no po meni ne bi imala šanse iz razloga što je njen glazbeni izričaj copy-paste prošlogodišnje pobjednice, a to dva puta za redom ne prolazi.

U svakom slučaju prvi puta šaljemo „drugačiju“ pjesmu, neuobičajenu, čak šokantnu. Ostaje pričekati i vidjeti koliko je to bilo ispravno.

(Piše: Damir Vrbljanac)