Vratite nam našu “Rijeku”“, od ove nam suze teku

11. studenoga 2019. | Kategorija: Sport

rijeka trofej Vratite nam našu “Rijeku”“, od ove nam suze teku

Piše Damir Vrbljanac

Danas se nastavila agonija kluba koji je posljednjih godina bio, uz Dinamo, perjanica hrvatskog klupskog nogometa. Najmanje je važna današnja “petarda” primljena od kluba koji, istini za volju, po kvaliteti ne spada u naše prvenstvo već je za par kopalja iznad toga. Kažem, nije važan taj poraz, već činjenica da ovo nije ista ona Rijeka do odlaska Bišćana. Krivnju ne mislim svaliti na novog trenera Rožmana, problem je dublji i izlazi iz domena same  nogometne igre. Problem je u vođenju kluba, filozofiji i postulatima kluba. Zakon karme, koliko god ga mi ignorirali, savršeno djeluje i svako djelo u konačnici ima svoje posljedice. Ona narodna kaže: “Kako siješ tako ćeš i žeti”. 

Da je Rijeka ušla u tunel u kojem se ne nazire svjetlo, shvatio sam na utakmici protiv Gorice. U jednom trenutku sve mi je postalo jasno: Rijeka je postala sužanj i taoc skupine ljudi koja tobože silno voli klub dok mu svojim djelima čini medvjeđu uslugu. 

Osjetio sam potrebu da nešto učinim i istog sam trenutka poslao dopis  upravi kluba, kao i osobno gospodinu Damiru Miškoviću. Evo ga u cjelosti:  

Upravi HNK Rijeka

Draga moja „Rijeko“, znam da slični dopisi po „defaultu“ završavaju u smeću, jer naravno ljudi, možda u najboljoj namjeri, ponekad pišu svašta. Molim vas ko Boga, nemojte to učiniti i u ovom slučaju, potrudite se pročitati moj dopis, izgubite par minuta i pokušajte se upitati: Ima li nečeg pametnog u njemu? Ili još važnije: Govori li o nečem što je važno, da ne kažem presudno za očuvanje imena ili možda obraza kluba?

Ja sam navijač Rijeke preko 50 godina i nikad nisam bio razočaraniji događajima oko voljenog kluba. Ovaj tekst pišem nakon domaćeg poraza od  Gorice, no taj poraz je najmanje šta me zabrinjava. Plaše me događaji u klubu i oko njega u zadnjih par mjeseci. Ja ih vidim ovako:

Vjerujem da ste vi u upravi kluba zajedno sa gospodinom Miškovićem radili sve u najboljoj namjeri, no učinili ste kardinalnu grešku kada se niste uspjeli oduprijeti Armadi, toj bolesnoj skupini kvazinavijača Rijeke. Svima je jasno da je Bišćan otišao zbog njih i da ste na takav način pokušali pridobiti “milost” Armade.  Ne samo da niste u tome uspjeli nego ste doveli nogometni klub Rijeku na najniže grane u posljednjih nekoliko godina. Rijeka je postala talac Armade. Svi mi istinski navijači Rijeke postali smo taoci Armade. 

Pokušat ću vas podsjetiti kako su izgledale utakmice za vrijeme dok ih je Armada bojkotirala. Rijeka je igrala rekao bih dobro (uz svo poštovanje treneru Rožmanu, on ipak nije rang Bišćana).  A navijači? Sjećate se kako se s vremenom probudio i navijao zapad. Pa onda istok. Sjećate se kako se pjevalo u kanonu, počeo bi zapad, pa bi odgovarao istok. Bilo je to svakako skromnije od huka kojeg proizvodi Armada, ali bilo je pravo sportsko navijanje, navijanje istinskih navijača Rijeke.

I onda ste vi popustili pritisku Armade. Otišao je Bišćan, došao novi trener, Rijeka više nije ista.  Analizirajte malo zadnje dvije utakmice na Rujevici od kako se vratila Armada. Prvo, zapad i istok više nije čuti, šutke gledaju utakmicu, prepustili su navijanje Armadi. Dok na ostalim tribinama prevladava bijela boja, sjever se crni od Armade, vije se zastava sa ustaškim grbom. I onda, u obje utakmice u 60. minuti petarde završavaju u terenu. Prekid utakmice, a na sjeveru divljačko ponašanje i neartikulirani urlici takozvanih „navijača“ Rijeke. Na današnjoj utakmici Armada je najzaslužnija za vodstvo Gorice. I pazite sad, kad im sve tribine počinju fućkati, oni tim ljudima uzvraćaju: „Dobit ćete batine“. Pitam vas da li smo mi, navijači Rijeke, ikad u povijesti kluba doživjeli veću sramotu? Ne, nismo i s punom odgovornoću kažem da Armada zaista šaka jada.

Apeliram na vas u upravi, na gospodina Miškovića: UČINITE NEŠTO! SPRIJEČITE OVU SRAMOTU! Ta neoustaška skupina jadnika NIJE NAVIJAČKA SKUPINA RIJEKE!  Oni su najveći neprijatelji kluba. Pravi navijači počet će ne dolaziti na utakmice jer ih je sram. I ne samo sram već i strah da ne dobiju batine od, zamislite “navijača Rijeke”. Ponavljam: takvu sramotu kao danas, Rijeka nije doživjela u svojoj povijesti.

Odgovor  na moje dopise nisam dobio niti od uprave kluba niti od gospodina Miškovića. Iskreno nisam to ni očekivao, zasigurno su u klubu imali važnijeg posla. No, to me ne sprječava da iskažem svoj stav i izložim moje viđenje situacije oko HNK Rijeka, vama, građanima Rijeke i brojnim navijačima. Pri čemu sam svjestan, i to u potpunosti prihvaćam,  da vi možda stvari vidite u drugačijem svjetlu.