VOLOSKO USKORO DOBIVA INTERPRETACIJSKI CENTAR ANDRIJE MOHOROVIČIĆA

28. kolovoza 2019. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

Prezentacija u Ministarstvu turizma

Druga faza uređenja Interpretacijskog centra Andrija Mohorovičić

Grad Opatija prijavio je projekt druge faze uređenja Interpretacijskog centra Andrija Mohorovičić u Voloskom na Javni poziv Ministarstva turizma za Program razvoja turističke infrastrukture u 2019.

Projekt je danas u Ministarstvu turizma prezentirao zamjenik gradonačelnika Emil Priskić pred Povjerenstvom za odabir projekata i dodjelu bespovratnih sredstava. Povjerenstvo je sam projekt, kao i prezentaciju ocijenilo izvrsnima i vrlo zanimljivima te bi konačna odluka i potom potpisivanje ugovora o sufinanciranju projekta trebali uslijediti početkom listopada ove godine.

Podsjetimo, prva faza uređenja Interpretacijskog centra Andrija Mohorovičić u Domu Liburnija u Voloskom je pred završetkom. Trenutno se postavljaju izlošci te se otvorenje centra očekuje vrlo skoro, u rujnu. Dio građevinskih radova i cijeli postav prve faze uređenja centra financiran je iz projekta RIVIERA4SEASON2 iz programa prekogranične suradnje INTERREG Slovenija-Hrvatska. 

Andrija Mohorovičić hrvatski je znanstvenik čija su znanstvena istraživanja i radovi na području meteorologije i sezimologije od svjetske važnosti. Mohorovičićevim imenom nazvan je diskontinuitet između Zemljine kore i plašta – najveća prirodna tvorevina na Zemlji – MOHO sloj. Godine 1970. njemu u čast nazvan je i krater polumjera 77 km na tamnoj strani Mjeseca, a 1996. asteroid br. 8422. U najnovije vrijeme njegovim se imenom naziva i diskontinuitet između kore i plašta na Marsu. Geofizički zavod Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu također nosi njegovo ime, kao i gimnazija u Rijeci, osnovna škola u Matuljima te ulice u nekoliko hrvatskih gradova.