OPATIJA/VOLOSKO – Otvorena novouređena plaža Črnikovica, sudjelovali Butković i Cappelli

2. srpnja 2020. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga


OPATIJA/VOLOSKO – Prigodnom svečanošću danas je otvorena novouređena plaža Črnikovica na Voloskom. Investicija uređenja plaže ukupno je iznosila milijun i 340 tisuća kuna, od čega je gradskim proračunskim sredstvima izdvojeno 940 tisuća kuna, a javnim natječajem Ministarstva turizma, temeljem programa razvoja javne turističke infrastrukture, još 400 tisuća kuna. Značajno je povećan plažni prostor na Črnikovici, a ujedno je očuvan prirodni žal u uvali. Plaža ima sve potrebne sadržaje: ugostiteljski objekt, sanitarije, kabine, tuš. Iznad objekta  sa sanitarnim čvorom postavljena je krovna konstrukcija sa sigurnosnom ogradom i funkcijom sunčališta, na kojem se može smjestiti 90-tak ljudi. Radove je izvela tvrtka Vodogradnja d.o.o. iz Rijeke

– Grad Opatija živi od turizma i za turizam te želi svojim građanima osigurati  visoku kvalitetu života. Stoga je naš cilj urediti sve opatijske plaže tako da zadovoljavaju sve moderne standarde. Mnogi Vološćani i  Opatijci, ali i Matuljci, Kastavci Črnikovicu biraju kao svoje ljetno kupalište. Dolaze nam i strani gosti. Ove godine pandemija nam je svima pomalo pobrkala račune, ali i dalje smo optimisti te nas prve statistike opatijskog ljeta vesele, govore da je proteklih dana Opatija i na 50 posto popunjenosti u odnosu na prošlu godinu. Naši sugrađani mogu uživati na mnogim lijepim opatijskim plažama o kojima Grad redovito brine te godišnje u održavanje i uređenje plaža uloži 900-tinjak tisuća kuna, istaknuo je gradonačelnik Ivo Dujmić prilikom otvorenja te zahvalio Ministarstvu turizma na potpori, kao i svim zaposlenicima gradske uprave koji su radili na ovom projektu.

Ministar turizma Gari Cappelli naglasio je da je ulaganje u turističku infrastrukturu diljem Hrvatske strateški projekt te pohvalio Opatiju koja se izvrsno snalazi u novonastalim okolnostima funkcioniranja turizma u korona krizi. Istaknuo je da je u Hrvatskoj trenutno 300 tisuća turista, svakoga dana njih 30 tisuća više. Konačni rezultati ljetne sezone trebali biti na razni 30 do 35 posto u odnosu na prošlu sezonu. Rezultati na Kvarneru i Istri su osobito dobri, a uspostavom avio linija prema jugu i ondje se može očekivati poboljšanje, naglasio je Cappelli.

Inače, u Opatiji je u tijeku realizacija još jednog projekta u suradnji s Ministarstvom turizma –  2. faza uređenja Interpretacijskog centra dr. Andrija Mohorovičić u Voloskom za koje je ministarstvo odvojilo 480 tisuća kuna te se odnosi na uređenje prostora i postav dodatnog interaktivnog sadržaja o životu i radu slavnog znanstvenika dr. Andrije Mohorovičića.

– Duž hrvatske obale na pomorskom se dobru uređuju brojne luke, lukobrani, rive  i plaže, u što država ulaže oko 100 milijuna eura. Ovom prilikom poručujem da će, bez obzira na rezultate izbora, uskoro krenuti izgradnja pristupne ceste za novi Vatrogasni centar Opatija, gradnja kojeg je prijavljena na europske fondove, kazao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te naglasio kako će, bude li u prilici, rado podržati i razvojne projekte opatijske luke kada oni budu završeni.

Plaža Črnikovica je službeno otvorena bacanjem lopti u more, a svoju su dobru formu i vještinu u piciginu pokazali i popularni Opatijski kukali.