Vođena šetnja Šuma Striborova u Parku lovora

24. lipnja 2021. | Kategorija: Bijela kronika

RIJEKA – U sklopu dječjeg festivala Tobogan u subotu, 26. lipnja organizirana je vođena šetnja Šuma Striborova, koja završava u Parku lovora na Kantridi.

U neposrednom susjedstvu, između Doma za starije osobe Kantrida i Dječje bolnice Kantrida, prostire se gradsko zemljište veličine oko 30.000 m2, veličine otprilike kao park Mlaka. Tu je Planinarsko društvo Kamenjak prošle godine započelo, u sklopu Zelenog vala EPK, uređivati novi gradski Park lovora.

Radovi su nastavljeni tijekom 2021. godine kroz Riječki program lokalnog partnerstva (RPLP).  Projekt park lovora Grad Rijeka rijeka sufinancira s iznosom od 36.000 kuna za nabavu i izradu klupica s naslonom i bez njega, kao i građevinske radove ravnanja terena. Naravno, kao i svaki projekt lokalnog partnerstva, veliki dio aktivnosti odradit će volonteri, a dio radova osigurat će se donacijama.

Krajem 2021. godine Riječanima će na raspolaganju biti neobičan šumski park s uređenim stazama, udobnim klupama gdje u tišini mogu čuti djetlića, posebno uređenim mjestima za razne aktivnosti – Učionica, Pričaonica, Igraonica, Rock scena, Igralište… Sa zapadne strane, pored Doma za starije osobe, pristup u središte Parka lovora omogućen je i osobama u kolicima. Posjetitelji će tijekom šetnje otkrivati originalne skulpture “Drvene galerije” koje su napravili profesori i učenici Škole za primijenjenu umjetnost.

Park lovora Prostorne i prirodoslovne vrijednosti novog velikog gradskog parka

Veći dio staza već je sad prohodan pa ga mnogi već sad koriste za svakodnevnu šetnju. Tako će se i sudionici subotnje vođene šetnje šumom uz planinarsko stručno vodstvo i priču u sklopu festivala Tobogan, imati priliku prošetati se Parkom lovora.

U organizaciji Gradske knjižnice Rijeka i PD Kamenjak najmlađi Riječani u pratnji odraslih u 11h krenut će od okretišta „jedinice“ na Biviju, do info-ploče kroz Šumu Striborovu istočno uz Dom za starije u novi Park lovora. Na lokaciji Učionica pejsažna arhitektica Bia Gec govorit će o prostornim i  prirodoslovnim vrijednostima novoga velikog gradskog parka, a na lokaciji Pričaonica Mateo Matijević svirat će neobičan i tajnovit instrument handpan. Za sudionike je pripremljena i pričaonica Lucije Pećarine. Zbog epidemioloških razloga broj sudionika šetnje je ograničen te je potrebna prethodna prijava na e-mail prijave.programi@gkri.hr.

Svi koji budu sudjelovali u šetnji moći će ispuniti anketni listić o organiziranom posjetu Parku lovora te njegovom uređenju, kao i dati svoje sugestije za poboljšanje aktivnosti u ovom novom riječkom parku. Anketni upitnik moguće je ispuniti i online i tako dati sugestije za uređenje parka, a što je najvažnije – njegovo buduće održavanje koji će uključivati cijelu lokalnu zajednicu. Sve kako bi i za nekoliko godina Park lovora bio ugodno mjesto za boravak svih generacija Riječana.

Park lovoraPrije deset godina otvorena poučna staza „Šuma Striborova“

Zapadni dio Rijeke (Kantrida, Bivio, Costabela i Preluk) je glavna gradska sportsko-rekreativna i turistička zona: od lučice i sportske dvorane kod zapadnog ulaza u brodogradilište  “3. maj”, preko nogometnog stadiona, Atletske dvorane, kompleksa bazena i plaža (uključujući plažu za osobe s invaliditetom), jedrenja i ronjenja na Preluku… Veći dio tog niza sportskih objekata već je povezan obalnom šetnicom, koja se u budućnosti planira urediti i dopuniti sadržajima.

Paralelno s time, iznad glavne ceste pa sve do pruge, prostire se veliki šumski pojas autohtone mediteranske vegetacije. Planinarsko društvo Kamenjak prije 12 godina odabralo je to područje za terensko djelovanje unutar lokalne zajednice. Na Biviju je tako 2011. godine uređena Poučna planinarska staza “Šuma Striborova” gdje se kroz cijelu godinu redovito održavaju aktivnosti za vrtiće, škole, dječje domove,… u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka. Najpoznatije su, sada već tradicionalne, javne manifestacije “Proljeće u Šumi Striborovoj” i “Jesen u Šumi Striborovoj”.

Planinarsko društvo Kamenjak zahvaljuje na pomoći brojnim građanima volonterima, Gradu Rijeci, Mjesnom odboru Kantrida i poduzeću Čistoća.