Vlasnici zakonom obvezni kontrolirati razmnožavanje mačaka i pasa

20. kolovoza 2020. | Kategorija: Bijela kronika

Zakon o zaštiti životinja obvezuje skrbnike kućnih ljubimaca na obveznu kontrolu njihova razmnožavanja, ističe se u novom letku udruge „Prijatelji životinja“.

To znači da je svaki skrbnik mačka i pasa dužan osigurati da ne dođe do neželjenog potomstva kućnih ljubimaca pod svojom skrbi i na taj način izbjeći troškove i sankcije. Dobar, siguran i dugoročno jeftin način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka je trajna sterilizacija odnosno kastracija.

Kastracija muških i sterilizacija ženskih mačaka i pasa važna je za same životinje, životinje koje ih okružuju, za njihove skrbnike, ali i za cijelu zajednicu, kao najbolji način prevencije neželjenih mačića i štenaca.

Letak Ljubitelja životinja o kontroli razmnožavanja kućnih ljubimaca

Osim nekontroliranog razmnožavanja mačaka i pasa, kastracijom i sterilizacijom čuva se zdravlje životinja, a kastrirana životinja rjeđe će završiti na ulici gdje ju čekaju patnja, bolesti i smrt.

Veterinari preporučuju kastraciju muških i sterilizaciju ženskih životinja prije prvog tjeranja. Životinja neće zaostati u rastu, promijeniti temperament niti se udebljati, jer debljanje isključivo ovisi o količini hrane koju životinja pojede.

Prema Zakonu o zaštiti životinja, gradovi i općine mogu propisati obveznu trajnu sterlizaciju kao način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka. Tako je Grad Rijeka u svojoj Odluci o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca, načinu kontrole njihova razmnožavanja, uvjetima i načinu držanja vezanih pasa te načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama (Službene novine PGŽ 44/09 i Službene novine Grada Rijeke 4/14) propisao način kontrole razmnožavanja kućnih ljubimaca sterilizacijom ili kastracijom životinje.

Ujedno je propisane i novčane kazne za nepridržavanje obveze kontrole razmnožavanja pasa i mačaka. Ako ne steriliziraju ili kastriraju svoje životinje pravna osoba može se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 2.000 kuna, a odgovorna osoba u pravnoj osobi te fizička osoba novčanom kaznom od 500 kuna.

Također, Grad Rijeka od 1995. godine kontinuirano sufinancira rad Društva za zaštitu životinja, čija je jedna od aktivnosti i kastracija i sterilizacija napuštenih pasa, a od 2004. godine i Projekt sterilizacije slobodno živućih mačaka „Uhvati, steriliziraj, vrati“ Udruge za dobrobit i zaštitu mačaka „Mijau“ Rijeka.

Prijatelji životinja poručuju „S obzirom na to da su kućne životinje izdvojene iz svog prirodnog staništa, mi preuzimamo odgovornost za njihovu dobrobit i razmnožavanje“.