USPJEH EUROPSKOG PROJEKTA KOJI JE SPOJIO OPATIJU I PORTOROŽ

14. prosinca 2019. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

Završni prekogranični događaj – Projekta Riviera4Seasons2

Potpisan Memorandum o suradnji Rivijere Portorož i Opatijske rivijere

Završni prekogranični događaj – Projekta Riviera4Seson2 održan je danas u opatijskom Centru Gervais.

U dvije i pol godine na projektu RIVIERA4SEASONS2 – projektu prekogranične suradnje iz programa INTERREG V-A Slovenija – Hrvatska surađivalo je 6 projektnih partnera: Opčina Piran, Grad Opatija, Turistička zajednica Portoroža, Fakultet za turistične studije – Turistika iz Portoroža, Turistička zajednica grada Opatija te Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija.

Cilj projekta bila je aktivna zaštita kulturne i prirodne baštine kroz održivi razvoj turizma u okolici i zaleđu Opatije i Portoroža, a s ciljem proširenja kulturno-turističke ponude, posebno izvan sezone kako bi se izbjegla sezonalnost u turizmu.

– Kroz posljednje dvije i pol godine upoznali smo se, zajedno radili, razmijenili znanja i iskustva i, vjerujem na obostrano zadovoljstvo, sve je urodilo konkretnim rezultatima. Ovim projektom u Opatiji je uređena turistička šetnica koja povezuje opatijsku Slatinu i Veprinac čime smo obnovili još jedan turistički sadržaj. Projekt nam je omogućio otvaranje novog Interpretacijskog centra dr. Andrija Mohorovičić – MOHO centra u Voloskom, koji smo opremili u prvoj fazi i sada svakoga tjedna ondje hrvatski znanstvenici održavaju popularna i vrlo posjećena predavanja. Tako populariziraju znanost, u znak sjećanja na jednog od najznamenitijih sinova našega kraja, geofizičara svjetskoga glasa – Andriju Mohorovičića, istaknuo je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić

Vodeći je partner Projekta Riviera4Seasons2 Občina Piran.

– Iznimno sam zadovoljan ostvarenim kroz ovaj Eu projekt koji nam je još jednom ukazao na naše sličnosti i zajedničke prednosti koje smo uspjeli predstaviti kao novu vrijednost- novi turistički proizvod, istaknup je župan Općine Piran Đenio Zadković.

Kroz projekt su ponajprije promovirana mjesta u zaleđu Opatije i Portoroža – Veprinac, Poljane, Dobreć, ali i Volosko, a u Sloveniji uz Piran, Strunjan, Portorož, Istarske Vasice. Jedna od najznačajnijih aktivnosti ovoga projekta su izrađeni turistički paket aranžmani/itinerari koji povezuju opatijsku i portorošku rivijeru, a uključuju ponudu upravo malih obrtnika, ugostitelja i OPG-ova. U projekt se tako uključilo 10 obiteljskih gospodarstva u Sloveniji i njih čak 45 u Hrvatskoj.

Izvrsna suradnja nastala kroz projekt Riviera4Seasons2 danas je i potvrđena potpisivanjem Memoranduma o suradnji na području turističke ponude i promocije Rivijere Portorož i Opatijske rivijere.

Memorandum su potpisali gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić, župan Općine Piran Đenio Zadković, direktorica TZ grada Opatija Suzi Petričić i direktor TZ Portoroža Igor Novel.

Memorandumom je definirano poticanje i jačanje turističke suradnje s ciljem ekonomskog razvoja obje rivijere. Dogovorena je zajednička promocija, distribucija turističkih publikacija i promotivnog materijala, internetski portal, zajedničke manifestacije, kao i osnivanje Odbora koji će raditi na ostvarenju dogovorenog.

Proizvodi vlasnika OPG-ova s područja Hrvatske i Slovenije, uključenih u program Feel&taste prezentirani su u Gervaisu na prigodno uređenim štandovima, sudionicima završnog događaja projekta kao i javnosti.

Za ugođaj na manifestaciji plesom i pjesmom pobrinuli su se Klapa Baladur  te KUD Val iz Pirana i opatijski FA Zora.