Uskrsnuće KK Kvarner 2010

12. rujna 2023. | Kategorija: Sport

košarkaSPORT –  1924 g. osnovan je u Rijeci (Fiume) prvi  košarkaški klub CS IRIDE, a prvu petorku činili su:  Astulfoni, Cosulich,, Millevoi, Rossi, Raino. Ženska sekcija počinje radom 1936 g.

               Košarkaški Klub „Kvarner“ osnovan je 1946. godine u Rijeci i kroz povijest je mijenjao imena zbog sponzorskih ugovora u Košarkaški Klub „Istravino“Košarkaški Klub „Croatia Line“Košarkaški Klub “Sava osiguranje“Košarkaški Klub „Triglav Osiguranje“, a do 2009. nastupao je pod imenom Košarkaški Klub „Kvarner Novi Resort“.

            Novi klub je osnovan 2010. godine spajanjem dva riječka košarkaška kluba, KK Jadran i KK Torpedo. Klub je neizravni nasljednik starog KK Kvarnera koji je u sezoni 2008./2009. ugašen zbog dugova. Želeći da grad Rijeka ponovno ima respektabilni košarkaški klub, KK Jadran i KK Torpedo se spajaju u jedan klub i tako nastaje KK Kvarner 2010.

               U razgovoru s novim tehničkim direktorom kluba g. Zdravkom Ivankovićem  (64 g) saznali smo nekoliko pojedinosti o sadašnjem trenutku kluba Kvarner 2010. Inače, g. Ivanković je liječnik transfuziolog koji je I sam igrao košarku prvo u KK Kvrneru, a kasnije I u KK Vinodol te u veteranskim košarkaškim udrugama, a sad se vratio u KK Kvarner 2010   u drugoj ulozi. Profesionalni život vodio ga  je kao liječnika u svojoj struci te je dugo vremena radio kao  regionalni manager u industriji medicinske opreme. Nakon toga , a prije mirovine bio je I pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu grada Rijeke.

                  Sadašnji predsjednik kluba je g. Robert Jurković a trener g. Branimir Pavić, dok upravni odbor kluba broji 9 istaknutih članova. KK Kvarner 2010 ove godine natjecat će se u Prvoj hrvatskoj ligi (druga liga po jakosti) i glavni cilj je povratak u najbolje društvo hrvatske košarke, što je prema organizaciji kluba i angažiranom rosteru realan cilj. Klub trenira i igra u Dvorani mladosti ali se radi na tome da mu dom bude dvorana Dinko Lukarić na Kozali primjerenija za termine treninga i ligu u kojoj će se natjecati.

                   U današnje vrijeme vrlo je važno osigurati logistiku, tehničke I financijske uvjete za rad kluba, te su se Grad Rijeka, Riječki sportski savez I najveće riječke firme uključile u sponzorstvo I financijsko praćanje kluba.

                    Kako nam je rekao g.Ivanković za ovu sezonu osigurani su svi uvjeti rada kluba I svi se kao I mi nadaju najboljim rezultatima i povratku u elitno društvo košarkaških klubova Hrvatske.

 

(Razgovarao Zlatko Moranjak)