USKORO (SR)ETNO SELCE

27. lipnja 2018. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj
Mlaća slame u Selcu

Mlaća slame u Selcu

SELCE – “Svatko tko je boravio u Selcu, simpatičnom turističkom mjestu na crikveničkoj rivijeri, zasigurno je sa sobom ponio samo lijepe uspomene.
Posjet i boravak u Selcu postat će još posebniji jer ćete uskoro doživjeti kako je to kada Selce postane (sr)etno. Naime, 29. i 30. lipnja, na tri lokacije u tom primorskom mjestu (trg, Harmica i Polača), održat će se sedmi po redu etno festival naziva „(Sr)etno Selce“. Rivijera Crikvenica s ponosom predstavlja svoju tradiciju kao vrijedan i važan turistički proizvod u obliku manifestacija, a „(Sr)etno Selce“ je zasigurno jedna od njih. Festival je to koji uspješno povezuje „nekada“ i „sada“, staro i novo, polaganiji povijesni ritam, navike i običaje s dinamičnom sadašnjošću”, navode organizatori iz Turističke zajednice Grada Crikvenice.

“Uzbudljiva će se priča o tradiciji i ove godine pretočiti u prezentaciju narodnih običaja, živopisnih nošnji, raznolikih umjetničkih izričaja i domaćih proizvoda. Među ostalim, održavat će se sajam tradicijskih i eko proizvoda, degustacija tradicionalnih jela te prezentirati tradicijske vještine i običaji, kao što su pranje odjeće „po starinski“, šivanje, pletenje mreže, mlaća slame – običaj koji se inače održava zimi, tj. na mesopusni utorak. Običaj je to koji je popraćen Selačkim kolom”, navode.

Oba dana program započinje u 21 sat povorkom mještana u narodnim nošnjama koja će obići mjesto, nakon čega slijedi zabavni, glazbeni, gastro i etno program na različitim, ranije navedenim lokacijama u mjestu.

U zabavnom programu sudjeluju sljedeći izvodači:
KUD „Neven“, Folklorna grupa udruge umirovljenika „Sunce“, Klapa „Sveta Jelena“, Klapa „Tramuntana“, KUD „Ive Jelenović“, KUD „Sveti Juraj“, plesna skupina KUD-a „Vatroslav Lisinski“, KUD „Moslavina-Kutina“, glazbeni sastav „Trio Crikvenica“, glazbeni sastav „Klamaruša“, glazbeni sastav „Mistral“, Neven Barac, glazbeni sastav „Putokazi“