UNIJE SE ŽELE ODVOJITI OD PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE I PRIPOJITI ISTARSKOJ

28. veljače 2023. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

UNIJE – Unijama je dosta ne funkcionalne Primorsko-goranske županije i odlučili su zatražiti izdvajanje te pripojenje Istarskoj županiji!

Ono što muči stanovnike Unija je – sve! Plovidbeni red održavaju stari brodovi. Lošiji brodovi ne mogu ploviti čim je malo nepovoljnije  vrijeme. Od jačeg katamarana, koji može ploviti po nepovoljnijem vremenu još ni traga. Odnos županije prema otoku je na razini nule.

Naime, nakon što je mjesni odbor Unija (dio Grada Malog Lošinja) zatražio raspisivanje referenduma među svojih 40 stanovnika o pripajanju Istarskoj županiji javio se i župan Zlatko Komadina.

“To je legitimna stvar, ali trebaju dobro razmisliti”, rekao je.

“Prije nekoliko mjeseci otvorena riva, županija je pokrenula projekt samoodrživog otoka: desalinizatori za proizvodnju pitke vode, nabavljeni su boškarini, izrađen je plan postavljanja solarnih panela za struju”, navodio je.

Ipak sve to malo znači ukoliko je pola toga “u planovima”, a ne treba zaboraviti da su Unije, kao cijeli Cresko-lošinjski arhipelag i Liburnija geografski dio Istre. Otoke koji jesu Istarski otoci ne može se kupiti sa solarnim panelima i reći – evo, sada niste Istra.

Ne trebaju Puli solarni paneli od župana Istarske županije da građani Pule vide Pulu u Istri, jer Pula je Istra neovisno o tome.

(I.R.)