Udruga Ri Rock predstavlja besplatne radionice za umirovljenike

7. rujna 2021. | Kategorija: Bijela kronika

GITARA ri rockBIJELA KRONIKA – S dolaskom jeseni stiže i početak nove školske godine, a s njom upisi na razne aktivnosti. Udruga Ri Rock i ove godine kroz različite projekte predstavlja različite radionice i glazbene tečajeve za sve uzraste, a neki od njih su potpuno besplatni. Posebno se ističu radionice za umirovljenike koje se održavaju u sklopu projekta “RiGenerAkcija! – Aktivni u mirovini”. 

BESPLATNE RADIONICE ZA UMIROVLJENIKE 

U sklopu projekta ‘RiGenerAkcija! – Aktivni u mirovini’ koji traje od listopada 2020. do listopada 2023. godine održavaju se besplatne radionice kroz koje je cilj ostvariti njegovanje umjetničkih, kreativnih, socijalnih, kognitivnih vještina umirovljenika. Partner na projektu je Matica umirovljenika grada Rijeke. Radionice kojima se se može pristupiti su: 

RADIONICE KERAMIKE 

Radionice keramike uključuju teorijski i praktični pristup savladavanju osnovnih i naprednih tehnika obrade gline (obrada rukom, lončarenje, lijevanje gline, dekoracija i glaziranje te pečenje). Prostorni i materijalni resursi (keramička peć, potrošni materijal) će korisnicima stajati na raspolaganju i izvan trajanja edukacije te nakon završetka projekta, čime će se omogućiti usavršavanje, umrežavanje i samostalno stvaralaštvo istih. 

RADIONICE SLIKARSTVA 

Na radionicama slikarstva polaznici će naučiti osnove slikarstva i razvijati svoj kreativni potencijal. Nakon što su ovladali osnovama, polaznici će u drugom dijelu radionice primjenjivati stečeno znanje kroz slikanje reprodukcije poznatog djela iz povijesti umjetnosti, te slikanje portreta po fotografskom predlošku. 

RADIONICE ELEKTRIČNE I BAS GITARE 

Radionice će se odvijati u dvije grupe u kojima će se polaznike upoznati s glazbenim terminima i pojmovima, s osnovnim tehnikama sviranja električne i bas gitare te kako naučiti svirati pjesme, ritmove te sola. Korisnici će se upoznati s aspektom profesionalnog glazbenog stvaralaštva te će se kroz osvještavanje individualiziranog pristupa glazbi potaknuti na razvoj vlastitih izričajnih koncepata. 

RADIONICE SVIRANJA BUBNJEVA. 

Edukacije će uključivati teorijski i praktični pristup koji će poticati na interakciju i participativnost. Koristit će se razne metode poučavanja: kvalitetna izlaganja, tehničke vježbe, vježbe zagrijavanja ruku, kako dinamično svirati, razna ritmiziranja i fraziranja. 

RADIONICE ZBORNOG PJEVANJA 

Radionice će se odvijati u prostorijama Matice umirovljenika pod vodstvom maestra Vinka Bajduka. Pod njegovom instrumentalnom pratnjom, zborovi će uvježbavati pripremljene angažmane. Težište jest višeglasno zborno pjevanje u kombinaciji s instrumentalnim angažmanima. 

RADIONICE OSNOVNOG I NAPREDNOG ŠIVANJA 

Na radionicama osnovnog i naprednog šivanja polaznici će naučiti osnove šivanja i upotrebe šivaćeg stroja te ovladati osnovama krojenja. Nakon što su ovladali osnovama, polaznici će u drugom dijelu radionice šivati dva odjevna predmeta jednostavnog kroja. Aktivnost će služiti kao temelj za razvoj volonterskih programa (šivanje tetra pelena, plahti i sl.). 

RADIONICE FOTOGRAFIJE 

Edukacija će uključivati teorijski i praktični rad korisnika te obradu fotografije, povijesti i tehničkih osnova fotografije, fotografiranje raznih subjekata te praktične zadatke i kritiku istih. 

REKREACIJA ZA STARIJE OSOBE

Rekreacija za starije osobe odvijat će se na otvorenom prostoru u jutarnjim terminima. Uključivat će vježbe razgibavanja, vježbe snage cijelog tijela, istezanja i disanja. Koristit će se odgovarajući rekviziti. 

RADIO RADIONICE i emisija na Radio Roži 

Umirovljenici će postati producenti i gosti emisije – odnosno, postat će promotori aktivnog starenja.Osim tema povezanih sa samim aktivnostima projekta, obrađuju se teme vezane uz obiteljski život, psihološke aspekte starenja, ekonomske situacije umirovljenika, dostupnost društveno-kulturnih sadržaja osobama starije dobi; zainteresiranost umirovljenika za aktivnu participaciju u društvu, dostupnost zdravstvenih usluga, ali i o ljubavi u mirovini. 

NAČIN PRIJAVE 

Na bilo koju radionicu projekta RiGenerAkcija! prijaviti se može pozivom na broj 051 212 109 ili osobnim dolaskom u Maticu umirovljenika, Kružna ulica 5, 51000 Rijeka, radnim danom od 8 do 11 sati. Za prijavu je potrebno donijeti osobnu iskaznicu te rješenje o mirovini/odrezak od mirovine. 

Projekt ‘RiGenerAkcija! – Aktivni u mirovini’ sufinanciran je od strane Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.690.146,54 HRK, od čega je 85% (1.436.624,56 HRK) osigurano iz Europskog socijalnog fonda, dok je preostalih 15% (253.521,98 HRK) osigurano iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. 

GLAZBENI TEČAJEVI U SKLOPU RI ROCK AKADEMIJE 

Za nešto mlađe u sklopu Ri Rock Akademije održavaju se i individualni glazbeni tečajevi za sve uzraste. Uz pristupačne cijene, program nudi tečajeve gitare, bas gitare, bubnjeva, pjevanja, klavijatura i udaraljki. Ri Rock Akademija je stvorena s idejom razvitka i poboljšanja riječke alternativne scene, a prije svega podrazumijeva jedinstveno mjesto učenja i razvoja inovativnosti. Pomno birani izvoditelji tečajeva djeluju ili su ostavili trag u “alternativnim” izričajima i bendovima, od rocka, punka i metala, do gipsy i etno izričaja. Trenutno se odvijaju: 

INDIVIDUALNI TEČAJ PJEVANJA – Marina Mrazovac (napredno ili početno) INDIVIDUALNI NAPREDNI TEČAJ BUBNJEVA – Kristian Kirinčić 

INDIVDUALNI TEČAJ BASS GITARE – Robert Antolić (početno ili napredno) INDIVIDUALNI TEČAJ KLAVIJATURA – Dorian Cuculić – (napredno ili početno) INDIVIDUALNI TEČAJ BUBNJEVA ZA POČETNIKE – Vinko Golembiowski 

INDIVIDUALNI TEČAJ GITARE – Irman Duraj – (početno/napredno, akustična/električna) INDIVIDUALNI TEČAJ UDARALJKI – Endi Oblak 

Zainteresirani za glazbene tečajeve se mogu javiti na mail musicboxrirock@gmail.com ili na telefon 095 884 77 75. 

Više informacija o projektima i aktivnostima Udruge Ri Rock mogu se naći na službenoj web stranici udruge te na društvenim mrežama.

(kv)