UČKA – kreće pošumljavanja Učke

23. listopada 2019. | Kategorija: Bijela kronika

žmergo opatijaUČKA – “Pozivamo sve ljubitelje šumskog ambijenta, dobrih djela i zajedničkih akcija na veliko pošumljavanje Učke koje će se održati u subotu, 26. listopada 2019. godine, u sklopu proslave 25 godina djelovanja Udruge Žmergo”, navode iz ove udruge. 

U zamjenu za 25 rođendanskih svjećica, na Učki nas čeka 2500 sadnica mlade dvogodišnje bukve, pa ćemo radno, nego kako drugačije, nastaviti zajednički pozitivno mijenjati vizure našeg kraja. 

Da podsjetimo, početkom devedesetih godina, mladi su eko aktivisti željeli utjecati na negativan trend deforestacije Učke, a sve je kulminiralo pokretanjem Ekološkog društva Žmergo i inicijativom da se Učka proglasi parkom prirode, što je na svu sreću i uspjelo. 

Na akciju pošumljavanja i Žmergovu rođendansku proslavu pozvani su svi zainteresirani, od onih najmlađih do mudrih i iskusnih, povedite i svoje ljubimce na četiri noge, oni će se zasigurno veseliti boravku u prirodi. 

Okupljanje je u 9:30 sati na Poklonu, a pošumljavanje će se održati na dvije lokacije, udaljene 15 – ak minuta pješice. 

Iz Žmerga navode: “Iako će sadnice i dio opreme za pošumljavanje osigurati Žmergo, zajedno s Hrvatskim šumama, ove godine očekujemo velik broj volontera te je nemoguće osigurati alat za sve sudionike. Stoga Vas molimo da, ukoliko ste u mogućnosti, na akciju ponesete svoj alat (motiku, kramp, lopatu ili metalni kolac za dubljenje zemlje) ibocu vode.

Gradsko društvo Crvenog križa Opatija s 300 palačinki uveselit će volontere pa će i sadnja biti slađa. Druženje i pečenje palačinki organiziramo u Dnevnom boravku opatijskog susjedstva, smještenom u prostorima Društva (ulica M. Tita 86) u petak, 25. listopada 2019., u 15 sati, rekla je Đana Pahor, koja ovom prilikom poručuje kako su svi dobrodošli doći pripomoći u stvaranju slastica za subotnje rođendansko slavlje. Očekuje se ugodno druženje i izrada slanih, slatkih, crvenih, plavih, zelenih palačinki. 

Nakon pošumljavanja, na Poklonu nas čeka izložba fotografija “25 godina Žmerga”, kao zahvala svima koji su u protekloj četvrtini stoljeća pridonijeli tome da nam Učka bude zelenija, Učka očuvana i da se još uvijek zalažemo za iste ideale.

Ukoliko posjedujete skrivene ili ne-skrivene glazbene talente OBAVEZNU opremu za subotu predstavlja i glazbeni instrument po vlastitom izboru, kako bismo se podružili i zajedno zasvirali te proslavili rođendan uz pjesmu i veselje.”, navode.

“Vrijednosti i akcija nas drže budnima i spremnima za iskorak, nove ideje, projekte, kako bi unaprijedili kvalitetu života. Jedino zajednički možemo utjecati na promjene. Palačinke Crvenog križa Opatija, sadnice Hrvatskih šuma, vrećice Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka, podrška Grada Opatije i EPK te najvažnije, vrijedni volonteri, mozaik su ove akcije, a sutra već krećemo u novu, jer Žmergo ne miruje” – rekla je Helena Traub iz Udruge Žmergo.

“Zazelenimo našu Učku zajedno, vrijeme će biti sunčano i savršeno za akciju!”, zaključuju.