U Trsatskom svetištu proslavljen blagdan Velike Gospe

16. kolovoza 2022. | Kategorija: Hrvatska

Blagdan Velike Gospe proslavljen je u Trsatskom svetištu, jednom od najvećih marijanskih svetišta u Hrvatskoj, kojeg je ove godine posjetio je velik broj hodočasnika.

Blagdan Marijina Uznesenja na Nebo tijekom jutarnjih sati obilježen je brojnim euharistijskim slavljima, a središnje misno slavlje u Trsatskom perivoju u večernjim je satima, nakon procesije sa likom Gospe predvodio riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić.

Proslava Velike Gospe u Trsatskom svetištu 2022

U jutarnjim satima hodočasničkoj misi su prisustvovali su hrvatski premijer Andrej Plenković, ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar branitelja Tomo Medved, zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan te potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Josip Ostrogović.

Gvardijan Trsatskog svetišta fra Krunoslav Kocijan na početku mise pozdravio je sve hodočasnike, a nadbiskup koadjutor Uzinić u svojoj propovijedi istaknuo je kako Evanđelje treba svima nuditi, no ne nametati.

„Mi, Crkva i kršćani, pozvani smo davati moralne i etičke prosudbe. Dužni smo iznositi moralne principe, a to se i od mene kao biskupa traži. I to u svom redovitom naučavanju trebam činiti. No, bilo bi opasno ako bismo tu svoju zadaću sveli na moraliziranje, ako bismo zaboravili da nismo pozvani i poslani savršenim ljudima, kazao je mons. Uzinić.

Nakon što se zbog pandemije korona virusa nije održavao dvije godine, ove godine se ponovo vratio i tradicionalni sajam koji se održao ispred Dvorane mladosti.

blagdan Velike Gospe obilježen je i u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije

Osim u Trsatskom svetištu, blagdan Velike Gospe obilježen je i u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u centru grada. U najstarijoj gradskoj župi, koja na blagdan Velike Gospe slavi svoju zaštitnicu, središnje misno slavlje predvodio je riječki nadbiskup koadjutor Uzinić. Nakon mise održana je procesija s Gospinim kipom okolnim ulicama.

(foto Trsatsko svetište – Grad Rijeka, foto Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije – Riječka nadbiskupija)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone