U srijedu, 13. listopada online Sajam visokog obrazovanja i stipendija

12. listopada 2021. | Kategorija: Bijela kronika

U srijedu, 13. listopada od 10 do 16 sati održat će se online izdanje Sajma visokog obrazovanja i stipendija (SAS), koji će okupiti više od 40 institucija iz Hrvatske i inozemstva koje izlažu svoje studijske programe, stručne prakse i razne oblike financijske pomoći za studij.

Sajam je namijenjen učenicima srednjih škola, studentima, njihovim roditeljima, kao i nastavnicima i istraživačima. Sajmu se pristupa putem web stranice Instituta za razvoj obrazovanja (organizator Sajma) www.iro.hr. Posjetitelji mogu razgledati Sajam potpuno besplatno, uz prethodnu registraciju. Kako bi na vrijeme dobili poveznicu za sudjelovanje na Sajmu, svi zainteresirani moraju ispuniti registracijski obrazac.

Uz Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencije za mobilnost i programe na Sajmu sudjeluju i pokrovitelji Sajma i partneri: Sveučilište u Rijeci, Grad Zadar, Grad Rijeka, Primorsko-goranska i Zadarska županija. Tako će posjetitelji sajma imati priliku na sajmu saznati nešto i o stipendijama Grada Rijeke, za čiju dodjelu će uskoro biti raspisan natječaj. Grad Rijeka stipendira darovite učenika srednjih škola i studente, učenike srednjih škola i studente prema socijalnim kriterijima, kao i studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja. Više o stipendijama Grada Rijeke.

Podcast o financijskoj (ne)pismenosti

Osim razgledavanja virtualnih štandova izlagača, posjetitelji mogu pratiti i zanimljiv popratni program. Program započinje u 10 sati sekcijom SAS Talk: SAS i novo normalno, čime će Sajam biti otvoren i u kojem će biti riječi o utjecaju pandemije na studiranje. Slijedi upoznavanje više od 40 izlagača iz Hrvatske i inozemstva među kojima su predstavnici visokih učilišta, ministarstava, agencija, zaklada, udruga, veleposlanstava i tvrtki. Posjetitelji Sajma moći će posjetiti virtualne štandove izlagača od 12-14 sati i saznati sve informacije o njihovim programima iz prve ruke. Tu je i SAS Podcast o financijskoj (ne)pismenosti koji će pružiti korisne informacije o tome kako financijski planirati upis studija, kako osigurati njegov uspješan završetak, kako osigurati potrebne stipendije i sl.

Od 13 sati partner Sajma Advantage Austria predstavlja mogućnosti za studij i rad u Austriji – ove godine na Sajmu sudjeluje čak 18 visokih učilišta iz Austrije koji predstavljaju svoje studije, stručne prakse i stipendije. SAD je među najpopularnijim destinacijama za studij u inozemstvu, pa će obrazovna savjetnica iz EducationUSA Hrvatska predstaviti mogućnosti studiranja i stipendiranja na više od 4000 američkih visokih učilišta – to predavanje će biti u sklopu radionice Kako do studija u Hrvatskoj i inozemstvu koje će se održati u 14 sati. Odmah nakon toga u 15 sati je zanimljiva radionica Yes, I speak English! Or do I? koja je namijenjena svima koji upisuju studij u inozemstvu i koji moraju položiti ispit TOEFL kojim dokazuju znanje engleskog jezika – radionica će pružiti korisne savjete kako se uspješno pripremiti i položiti ispit TOEFL.

Sveučilište u Rijeci predstavlja studijske programe, programe stipendiranja i druge oblike financijske pomoći

Sveučilište u Rijeci će predstaviti svoje studijske programe, programe stipendiranja i druge oblike financijske pomoći te će također govoriti i svojim planovima za pokretanje međunarodnog virtualnog kampusa koji će nuditi mogućnost oblikovanja studijskog programa u Rijeci i na još 8 partnerskih europskih sveučilišta. Agencija za mobilnost i programe EU upoznat će na svojoj radionici posjetitelje o novim oblicima akademske mobilnosti putem programa Erasmus koji omogućuje kombiniranje on-site i virtualne mobilnosti te mobilnosti koje su zelenije i socijalno uključivije. Grad Zadar predstavit će najnoviju aplikaciju za e-Stipendije Grada Zadra čime će u cijelosti digitalizirati proces dobivanja gradskih stipendija.

Sajam se zatvara u 16 sati. Cijeli program i satnica Sajma visokog obrazovanja i stipendija, kao i Registracijski obrazac, nalazi se na web stranici Instituta za razvoj obrazovanja.

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) neprofitna je organizacija predana razvoju, zagovaranju i provedbi politika visokog obrazovanja u Hrvatskoj. IRO se više od 20 godina sustavno bavi visokim obrazovanjem, posebice u područjima financiranja visokog obrazovanja, jednakosti pristupa visokom obrazovanju, razvoja nacionalnog kvalifikacijskog okvira, osiguravanja i unapređivanja kvalitete u visokom obrazovanju te akademske mobilnosti.