U Rijeci obilježavanjem 16. Dana mimoza javnost educirana o načinima prevencije raka vrata maternice

21. siječnja 2023. | Kategorija: Bijela kronika

Diljem Hrvatske obilježava se Nacionalni dan raka vrata maternice – Dan mimoza, koji je u Rijeci obilježen edukativno-humanitarnom akcijom u organizaciji Lige za borbu protiv raka PGŽ.

Dan mimoza je nacionalni dan prevencije raka vrata maternice, a provodi se s ciljem podizanja svijesti o važnosti redovitih ginekoloških pregleda te edukacije o načinima prevencije ove bolesti. Na prigodnim štandovima u Narodnoj čitaonici i na Korzu organizirana je prigodna distribucije mimoza, kojom su prikupljana humanitarna sredstva za daljnji rad Lige za borbu protiv raka Primorsko-goranske županije, građanima su ponuđeni edukativni materijali i stručni savjeti za brigu o zdravlju.

Obilježen 16. dan mimoza

Javno-zdravstvenoj akciji pridružili su se zamjenik gradonačelnika Rijeke Goran Palčevski, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković, privremena pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Primorsko-goranske županije Silvia Hunjadi Korošec i ravnatelj Kliničkog bolničkog centra prof.dr.sc. Alen Ružić. Kako je vrijeme Riječkog karnevala, akciju su podržali i Meštar Sandi, koji je jučer preuzeo ključeve grada, te novoizabrana kraljica Riječkog karnevala Maja Babin.

„Rak vrata maternice je bolest koja uopće ne bi trebala postojati, jer postoji šansa da se redovitim ginekološkim pregledima bolest otkrije praktički prije nego što je i nastala, a cijepljenjem protiv najčešćeg uzročnika ove bolesti, humanog papiloma virusa (HPV), spriječi da do nje uopće dođe“, kazala je predsjednica Lige protiv raka Primorsko-goranske županije dr.sc. Ira Pavlović-Ružić, dr.med, ističući kako

Obilježen 16. dan mimoza

Zamjenik gradonačelnika Rijeke Goran Palčevski istaknuo je kako Grad Rijeka podržava ovu akciju, kao i sve slične akcije, na taj način ističući važnost prevencije kako vrata raka maternice, kao i drugih oboljenja.

Osim redovitih ginekoloških pregleda te cijepljenjem protiv HPV-a, jedna od načina prevencije raka vrata maternice, jest i odgovorno spolno ponašanje. Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak RH u 2019. godini dijagnosticirano 268 slučajeva raka vrata maternice, s time da podaci pokazuju kako obolijevaju sve mlađe žene – u 2019. godini čak trećina oboljelih žena bila je mlađa od 50 godina. U 2020. godine je od raka vrata maternice u Hrvatskoj preminulo 126 žena, a posljednjih pet godina je u našoj županiji od te bolesti preminulo 18 žena.

Cijepljenje protiv HPV virusa je od 2015. godine u redovnom kalendaru cijepljenja, a država je osigurala besplatno cijepljenje za djevojčice i dječake od 8. razreda osnovne škole pa sve do 25 godine. HPV virus je 99,7% uzročnik raka vrata maternice, ali i raka penisa, ždrijela, čmara i stidnice, dakle nije ograničen samo na žensku populaciju.

Glavni organizator aktivnosti je Liga protiv raka Primorsko-goranske županije, uz podršku Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, Doma zdravlja PGŽ, KBC-a Rijeka, Grada Rijeke, Primorsko- goranske županije, Gradskog društva Crvenog križa, Medicinske škole Rijeka, Jadran galenskog laboratorija te gradova Opatija, Crikvenica, Omišalj i Mali Lošinj. Naime, osim u Rijeci, danas se Dan mimoza obilježio i diljem županije.

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone