U PLANU REVITALIZACIJA 12 OBJEKATA ŠIROM KVARNERA: GRADINA KLANA, KAŠTEL GROBNIK, ANGIOLINA OPATIJA, LOKVINA KASTAV, TRG KRALJEVICA…

7. listopada 2020. | Kategorija: Hrvatska

Gradovima i općinama koje čine Urbanu aglomeraciju Rijeka putem ITU mehanizma dodijeljeno je 36,3 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za projekt „Povežimo se baštinom“.

Cilj projekta je obnova, očuvanje i revitalizacija objekata kulturno-povijesne baštine te kreiranje nove kulturno-turističke ponude na području svih općina i gradova koji čine Urbanu aglomeraciju Rijeka, i to revitalizacijom 12 lokacija te izgradnjom jednog novog objekta. Planirane aktivnosti su karakteristične za svako lokalno područje koje međusobno čine integralni proizvod kulturne ponude, čija je glavna poruka – prezentacija  bogatstva raznolikosti baštine, stilova života i kulturnih identiteta Urbane aglomeracije Rijeka.

Posjetitelji će u Rijeci moći saznati informacije o kulturnoj baštini svih ostalih gradova i općina

Glavni interpretacijski centar nalazit će se u Rijeci, u prizemlju Filodrammatice, gdje se sada nalazi odjel Gradske knjižnice Rijeka. Kulturno-turistički posjetiteljski centar će služiti kao mjesto na kojem se može saznati više informacija o kulturnoj baštini svih partnera uključenih u projekt.

Projekt „Povežimo se baštinom“ obuhvaća otvaranje Kuće kostrenskih pomoraca u Kostreni, adaptaciju Kuće lovranskega guca u Lovranu, obnovu trga Zrinski u Kraljevici, izgradnju i opremanje Kuće halubajskega zvončara na Viškovu, revitalizaciju Ville Angioline u Opatiji, revitalizaciju kaštela Gradina u Klani te revitalizaciju kaštela Grobnik na Čavlima.

U Gradu Rijeci središnji interpretacijski centar za sve ostale općine i gradove uključene u projekt

Na području Mošćeničke Drage provest će se tri projekta: rekonstrukcija kaštela u Brseču i uređenje rodne kuće književnika Eugena Kumičića; otvaranje mitsko povijesne staze Trebišća – Perun te revitalizacija kaštela u Mošćenicama.

Grad Kastav je osmislio dva projekta. Jedan se odnosi na konzervaciju i opremanje Crekvine u funkciji ljetne pozornice i otvorenog prostora prezentacije i interpretacije baštine in situ, a drugi na sanaciju trga Lokvina.

Projektom će cijeli prostor Urbane aglomeracije Rijeka postati atraktivniji građanima, posjetiteljima i poduzetnicima. Planirano unapređenje kulturne baštine i njenih infrastrukturnih dijelova kroz ovaj projekt doprinijet će u konačnici unaprjeđenju turističke ponude i povećanju zapošljavanja u djelatnostima vezanim uz turizam.

Odlukom o financiranju Gradu Rijeci je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije izravno dodijelilo 36.369.926,74 HRK bespovratnih sredstava za financiranje strateškog projekta. Projekt je prijavljen na Poziv  postupkom izravne dodjele u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ Ukupna vrijednost projekta je 76.328.201,95 HRK, od čega su bespovratna sredstva 36.369.926,74 HRK, a ostatak predstavljaju vlastita sredstva.

Ukupno će se obnoviti 12 lokacija kulturne baštine, a izgraditi jedan objekt<

Zaštiti baštinu i promovirati je kao turistički proizvod

U ime Grada Rijeke kao nositelja projekta i središta Urbane aglomeracije Rijeka gradonačelnik Vojko Obersnel zahvalio se svim općinama i gradovima na razumijevanju u pripremi projekta, čija priprema je bila složena i dugotrajna, kako zbog velikog broja uključenih partnera, tako i zbog činjenice što je od pripreme natječaja od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije preko raspisivanja do konačnog uručenja ugovora prošlo dosta vremena.
„Drago mi je da smo se svi uspjeli okupiti na ovom projektu i kroz ovaj projekt, koji uključuje zaštitu kulturne baštine i njezinu promociju u turističke ili edukativne svrhe, najbolje pokazati što Urbana aglomeracija znači“, kazao je gradonačelnik Obersnel, izrazivši nadu da će projekti financirani kroz projekt biti završeni u najkraćem mogućem roku.

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa izrazio je uvjerenje da objedinjavanjem projekata u svim općinama i gradovima, oslanjajući se na zajedničke projekte, poput „Putevima Frankopana“, možemo povećati udio turista koji dolaze u Hrvatsku motivirani kulturom. Dok se u Europi taj postotak kreće oko 40%, u Hrvatskoj je puno manji, a upravo ti turisti borave u destinacijama izvan glavne turističke sezone, puno više troše u odnosu na klasične turiste i ne posjećuju samo jednu destinaciju, već se kreću puno šire.

Planirano integralno predstavljanje svih projekta

Zajednički nastup prema posjetiteljima

Projekt predviđa integriran pristup navedenim lokalitetima, ali i cjelokupnoj baštini Urbane aglomeracije Rijeka kroz njeno mapiranje, izradu narativa, razvoj interpretacijskih planova, zajedničku prezentacijsku infrastrukturu, brand, plan promocije i strateško upravljanje.

Uz pripremu i/ili uređenje turističko-kulturne infrastrukture, projektom su predviđene promotivne aktivnosti koje će voditi Turistička zajednica  Grada Rijeke u suradnji s ostalim turističkim zajednicama uključenih jedinica lokalne samouprave u projektu kao dionicima projekta.

Projekt „Povežimo se baštinom“ pripremljen je u skladu sa Strategijom razvoja Urbane aglomeracije Rijeka za razdoblje 2016.–2020. godine. Dugoročna strategija Urbane aglomeracije Rijeka uključuje povezivanje i drugih sadržaja kulturno-povijesne baštine.

 

Uređenje interpretacijskih centara, revitalizacija kaštela, obnova trgova…

Projekt „Povežimo se baštinom“ provodi se na području deset gradova i općina koji čine Urbanu aglomeraciju Rijeka.

Aktivnosti u pojedinim općinama i gradovima predstavili su pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, ravnateljica Centra za kulturu Kostrena Borka Reljac, načelnik Općine Mošćenička Draga Rikardo Staraj, načelnik Općine Lovran Bojan Simonič, gradonačelnik Grada Kraljevice Dalibor Čandrlić, gradonačelnik Grada Kastava Matej Mostarac, načelnica Općine Viškovo Sanja Udović, zamjenik gradonačelnika Grada Opatije Emil Priskić, načelnica Općina Klana Željka Šarčević Grgić te načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić.

Projekt uključuje sljedeće aktivnosti:

 • Grad Rijeka: Pokretanje kulturno-turističkog posjetiteljskog centra u Rijeci;
  U prostoru prizemlja zgrade Filodrammatice otvorit će se jedinstveno mjesto za prezentaciju kulturno-povijesne baštine. Centar će služiti kao mjesto na kojem se može saznati više informacija o kulturnoj baštini svih partnera uključenih u projekt.
 • Općina Kostrena: Otvaranje Kuće kostrenskih pomoraca;
  U Kostreni će se obnoviti zgrada bivše škole Sv. Barbara koja će postati mjesto interpretacije povijesti očuvanja i njegovanja kulturne i tradicijske baštine. Kuća kostrenskih pomoraca će na suvremen način predstaviti život i ulogu pomoraca u društvu. Također će aktualizirati sve teme koje su vezane za pomorstvo.
 • Općina Mošćenička Draga:
  • Rekonstrukcija kaštela u Brseču i uređenje rodne kuće književnika Eugena Kumičića;
   Rodna kuća Eugena Kumičića bit će rekonstruirana i u njoj će biti postavljena stalna izložba koja će na kroz multimedijalni i interdisciplinarni postav ispričati priču o Kumičiću, Brseču i okolici. Kumičić je glavni fokus interpretacije, a njegova rodna kuća središnje mjesto iz kojega se istražuju grad i okolica te ostale sastavnice ekomuzeja.
  • Etno selo Trebišće – otvaranje mitsko povijesne staze Trebišća – Perun;
   U ruralnoj kamenoj kući u Trebišćima otvorit će se interpretacijski centar koji za središnju temu ima staroslavensku mitologiju.
  • Revitalizacija kaštela u Mošćenicama – Mošćenice, živi povijesni grad;
   Kaštel Mošćenice biti će obnovljen te će se urediti interpretacijski centar – etnografska zbirka koja obuhvaća istaknutu materijalnu i nematerijalnu baštinu povijesnog grada Mošćenice i njihove okolice.
 • Općina Lovran: Adaptacija Kuće lovranskega guca;
  Kuća lovranskog guca biti će proširena i povezat će se postojeći izložbeni prostor Lovranskog guca i Gradska kula u cilju stvaranja funkcionalnog i u turističkom smislu atraktivnog prostora.
 • Grad Kraljevica: Obnova Trga Zrinski;
  Projektom su obuhvaćeni rekonstrukcija i opremanje unutarnjeg dvorišta (atrija) dvorca Zrinski u centru Kraljevice s ciljem objedinjavanja turističke ponuda kroz zaštitu i obnovu kulturne baštine te povećanja turističke ponude Kraljevice i Primorsko-goranske županije.
 • Grad Kastav:
  • Konzervacija i opremanje Crekvine u funkciji ljetne pozornice i otvorenog prostora prezentacije i interpretacije baštine in situ;
   Trg Crekvina bit će uređen te će postati mjestom suvremenog oblika prezentacije.
  • Sanacija trga Lokvina;
   Trg Lokvina će biti obnovljen i predstavljen javnosti kao mjesto prezentacije kulturne baštine.
 • Općina Viškovo: Izgradnja i opremanje Kuće halubajskega zvončara;
  Izgradit će se Kuća halubajskega zvončara koja će imati višestruku namjenu: izložbeni/prezentacijski dio sa stalnim postavom etnografske zbirke zvončara, edukacijske radionice, program zabave i doživljaja, suvenirnicu i degustacijski prostor.
 • Grad Opatija: Revitalizacija Ville Angioline;
  Projekt predviđa sanaciju i rekonstrukciju Ville Angioline u kojoj je smješten Hrvatski muzej turizma kako bi se spriječila degradacija i propadanje zaštićenog kulturnog dobra. Cilj je povratiti prvobitno stanje te opremanjem muzejskog prostora omogućiti suvremeniju prezentaciju hrvatske turističke baštine i podizanje novog muzejskog postava u cilju privlačenja posjetitelja.
 • Općina Klana: Revitalizacija kaštela Gradina u Klani;
  Provedba projekta podrazumijeva revitalizaciju i opremanje arheološkog lokaliteta Gradina neposredno iznad središta naselja Klana, a omogućit će i održavanje kulturnih programa te će služiti i u druge turističke svrhe.
 • Općina Čavle: Revitalizacija kaštela Grobnik;
  U sklopu projekta izradit će se za obnovljeni kaštel multimedijalni vodič koji obuhvaća šetnju kaštelom, prikaz povijesti i zanimljivosti iz života kaštela i njegove bliže okolice. Također, multimedijalni vodič će uključivati i opis osoba i događaja interpretiranih kroz audio teme ilustrirane slikom, video ili prikazom proširene stvarnosti (AR), 3D mapping na zidovima i stopu te će se postaviti interaktivni info kiosk u galeriji.