Tjedan upoznavanja groblja Europe 2023. godine

19. svibnja 2023. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

KD Kozala će ove godine Tjedan upoznavanja groblja Europe obilježiti od 22. svibnja do 31. svibnja, programom koji započinje u ponedjeljak 22. svibnja svečanim otvaranjem izložbe postavljene na postamentima na Korzu, s početkom u 11,00 sati.

Jedan od načina kako javnosti približiti i ukazati na baštinu kojima groblja obiluju je i obilježavanje Tjedna upoznavanja groblja Europe (Week of discovering European Cemeteries). KD KOZALA obilježavanju se priključila 2015. godine, i kroz ovih devet godina postala manifestacija prepoznata od posjetitelja s uvijek iznova novim pričama o povijesti našeg grada.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja diljem Europe je „Life – enhancing properties“ drugim riječima – ukazivanje na to kako odnos prema groblju može unaprijediti naš život. Smisao života i treba sagledati kroz prizmu mjesta od kojeg mnogi zaziru ne želeći se suočiti s jedinom istinom da je krug života i smrti stalna mijena u prirodi, i da je čovjek tek dio nje. Groblja nisu samo mjesta rastanaka, opomena i suočavanja s vlastitom prolaznošću, već su i mjesto na kojima se ogleda kultura, napredak i zrelost neke zajednice, povijesni izvori. Odnos prema životu odgleda se i na odnos i brigu koju imamo prema grobljima, a s ponosom možemo reći da su riječka groblja već odavno postala Dio života, dio ovog grada. Postala su parkovi i šetnice koje prolaznici ne zaobilaze, već upravo suprotno.

Tjedan upoznavanja groblja Europe, osim postavom izložbe na Korzu, biti će obilježen i prigodnom muzičkom pratnjom, izlaganjem fotografija na groblju Trsat i Kozala, te sad već nezaobilaznom edukativnom šetnjom uz stručno vodstvo Daine Glavočić. Muzički program u pratnji profesora izvest će učenici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka.

Program započinje u ponedjeljak 22. svibnja, u 18,00 sati, obilaskom groblja Trsat i prigodnom glazbenom pratnjom, izlaganjem fotografija, edukativnom šetnjom grobljem i upoznavanje s investicijama i ulaganjima na groblju uz stručno vodstvo.

U srijedu, 24. svibnja ponavlja se program obilaskom groblja Kozala, također u 18,00 sati, prigodnom muzičkom pratnjom u izvođenju učenika Glazbene škole Ivana Matetića Ronjova Rijeka, izlaganjem fotografija, edukativnom šetnjom grobljem i upoznavanje s investicijama i ulaganjima na groblju uz stručno vodstvo.

Ostali dani namijenjeni  individualnom posjetu i obilasku groblja, koja će posjetiteljima biti omogućena i uz pomoć mobilne aplikacije ARTOUR.

ASCE – Udruženje ASCE – Association of Significant Cemeteries in Europe – udruženje značajnih groblja Europe danas okuplja predstavnike iz 27 europskih država i 186 značajnih groblja. Udruženje okuplja javne i privatne organizacije i ustanove koje brinu o povijesnom i umjetničkom značaju groblja te upravljače groblja koji se bave održavanjem i uređenjem groblja i mogu ukazati na značaj koja groblja imaju. Misija Udruženja je promicanje i podizanje svijesti o važnosti i vrijednosti značajnih europskih groblja kao jednoga od temelja kulturne baštine, povijesti i umjetnosti. Aktivnosti udruženja baziraju se na brizi o grobljima povijesne i umjetničke vrijednosti, razmjeni iskustava i izazova s kojima sve struka susreće, kao i ukazivanju na njihov turistički potencijal. KD KOZALA d.o.o. član je od 2004.g.

Rijeka i riječka groblja pozicionirana su odredišta Kulturne rute Vijeća Europe – European Cemeteries Route – Rute europskih groblja, međunarodnog projekta započetog 2010. godine. Danas je ruti priključeno 20 europskih država i više od 60 zanimljivih groblja. U Hrvatskoj članovi rute su: Zagreb, Varaždin, Karlovac, Dubrovnik i Rijeka. Turistička promocija, poticanje upoznavanja s lokalnom, nacionalnom i europskom povijesti i nematerijalnim segmentom baštine i kulture cilj je kulturnih ruta.