Sveučilište za 3. dob – predavanje „Novi stilovi roditeljstva – Kako razumjeti današnje roditelje?“

15. ožujka 2023. | Kategorija: Bijela kronika

U sklopu programa Sveučilište za 3. dob, a ususret Danu očeva, na Filozofskom fakultetu, u srijedu, 15. ožujka u 17 sati, održat će se predavanje „Novi stilovi roditeljstva – Kako razumjeti današnje roditelje?“ prof.dr.sc. Sanje Smojver Ažić.

Kontekst suvremenog roditeljstva podrazumijeva brojne izazove za roditelje koji žele biti uspješni u roditeljskoj ulozi i postavljaju si visoka osobna očekivanja i visoka očekivanja o djetetovim razvojnim ishodima. U nastojanju da se što bolje informiraju, roditelji su preplavljeni raspravama o roditeljstvu u popularnim medijima i društvenim mrežama, stoji u najavi predavanja.

Predavanje na temu „Novi stilovi roditeljstva za nove generacije roditelja“ temeljem postojeće znanstvene literature o roditeljstvu i okvira utemeljenih na dokazima i rezultatima istraživanja, ima za cilj pomoći u razumijevanja kompleksnosti uloge roditelja u osiguravanju zdravog i uspješnog razvoja djece. Istaknuti će se važnost razumijevanja kontekstualnih odrednica roditeljstva i međugeneracijskih razlika u pristupima roditeljstvu. Uz objašnjenja o dominantnim pristupima u istraživanju uloge roditeljstva na različite ishode djece, problematizirat će se pojava novih trendova i roditeljskih stilova te njihovih efekata na razvoj djece.

Prof. dr. sc. Sanja Smojver-Ažić, profesorica je na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Nositeljica je kolegija „Psihologija zrele dobi i starenja“ na prijediplomskom studiju psihologije, „Razvojna psihologija“ na prijediplomskom studiju pedagogije i logopedije te diplomskom studiju nastavničkog smjera, „Psihologija roditeljstva“ na diplomskom studiju psihologije, „Zaštitni i rizični faktori razvoja djece i mladih“ na doktorskom studiju psihologije i „Psihološki aspekti roditeljstva“ na diplomskom studiju primaljstva.

Područje interesa znanstvenih istraživanja prof.dr.sc. Smojver Ažić su odnosi s roditeljima, privrženost, psihološka prilagodba studenata i kvaliteta života starijih osoba. Sudjelovala je u više znanstvenih i stručnih projekata, a trenutno je voditeljica projekta Sveučilišta u Rijeci „Odrednice emocionalne prilagodbe tijekom normativnih životnih prijelaza“ i suradnica na projektu „e-Škole: Razvoj sustava digitalno zrelih škola (II. faza)“. Koordinatorica je Psihološkog savjetovališta Sveučilišnog savjetovališnog centra te voditeljica programa Sveučilište za treću dob.

Sveučilište za 3. dob namijenjeno je građanima i građankama Primorsko-goranske županije iznad 55 godina sa završenom srednjom školom ili fakultetom. Edukativni programi u organizaciji Sveučilišta u Rijeci, a uz potporu Grada Rijeke, nude neformalni oblik obrazovanja koji osobama treće životne dobi omogućuje stjecanje novih spoznaja i povezivanje stečenoga znanja s osobnim životnim iskustvom.