SVEČANO OTVOREN MOL NA MALIM SRAKANAMA

31. srpnja 2018. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

male srakane otociMALE SRAKANE – Povodom 33. Dana iseljenika otoka Suska, svečano je otvoren nedavno rekonstruirani mol na Malim Srakanama, najmanjem nastanjenom otočiću lošinjskog arhipelaga koji administrativno pripada Mjesnom odboru Susak.
Ovu investiciju svečano su otvorili gradonačelnica Ana Kučić, državna tajnica Ministarstva mora Maja Markovčić Kostelac i župan Primorsko goranske županije Zlatko Komadina. Vrijednost rekonstrukcije bila je 2 milijuna kuna, od čega je 600 tisuća osiguralo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, 200 tisuća Primorsko goranska županija, dok je razliku od 1,2 milijuna kuna pokrio Grad.

Inače, otok Male Srakane su u prošlosti bile naseljene sa do čak 40 stanovnika, koji su obrađivali plodnu zemlju i bavili se ribolovom. Ova je lokacija potpuno izložena vjetrovnim valovima pa kako prijašnji mol nije bio izgrađen prema današnjim kriterijima kvalitete gradiva, tijekom vremena ga je dinamika mora postepeno rušila.
Rekonstrukcijom je obnovljen stari mol, tako da njegova ukupna širina od 4,0 m omogućuje pješačku komunikaciju uzduž njega kao i dopremu tereta, a također i prebacivanje brod – kopno – brod svih potrepština otoka. Tlocrt je u obliku slova L, vanjskih dužina operativnih obala 16 i 14 metara. Kapacitet je 10 vezova.
Prilikom otvorenja gradonačelnica Ana Kučić je istaknula „Ova investicija je dokaz kako vodimo računa o svakom pojedinom stanovniku našeg Grada. Uspostavom sigurnog i kvalitetnog pristajanja potaknut će se dodatna revitalizacija Srakana. Možda nije realno očekivati da će netko trajno preseliti na Srakane jer je to teško i na puno razvijenijim otocima Iloviku, Susku ili Unijama, ali ovo jamči nama kao jedinici lokalne samouprave mogućnost da se počnemo na puno efikasniji način brinuti o ova 2 stanovnika koja žive na Malim Srakanama čitavu godinu, ali isto tako i o onih 30-ak osoba koje ovdje provode ljetne mjesece.“
Također, na ovaj način otvorena je mogućnost da se uspostave linije koje bi povezivale Male Srakane sa Lošinjem, susjednim otocima, ili sa kopnom, no isto tako stvoreni su preduvjeti za adekvatniji odvoz otpada te za dovoz pitke vode. Prvi korak u svim većim projektima je kvalitetna prometna povezanost. Naravno, ovime je nadograđen i turistički sadržaj Lošinja s obzirom da turisti žele što je više moguće doživjeti prirodu otoka koju Male Srakane tako zorno dočaravaju. (kv)