Svečanim polaganjem kamena temeljca obilježen početak izgradnje Kuće halubajskega zvončara

10. listopada 2021. | Kategorija: Bijela kronika

halubajski zvončariVIŠKOVO – Održana je svečanost polaganja kamena temeljca za izgradnju Kuće halubajskega zvončara. Ovaj događaj predstavlja prvu fazu realizacije projekta koji će dati novi zamah društvenom, turističkom i gospodarskom razvoju Viškova, ali i cjelokupne Primorsko-goranske županije.

O značaju i važnosti početka gradnje objekta govorili su Sanja Udović, načelnica Općine Viškovo, Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke, Vojko Braut, zamjenik župana Primorsko-goranske županije, Davor Trupković, ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija i Damir Host, predsjednik Udruge Halubajski zvončari.

„Značaj koji imaju u tradiciji našeg kraja teško je riječima opisati, oni su identitet našega kraja. Kuća halubajskega zvončara bit će mjesto gdje ćemo čuvati višestoljetnu bogatu tradiciju naših zvončara, ali i održati je živom tijekom cijele godine. Osim stalnog muzejskog postava koji će prezentirati povijest, običaje i tradiciju zvončara i ovoga kraja, u sklopu Kuće planirani su prostori u kojima će se moći održavati galerijske, kulturne, edukativne, zabavne, gastronomske i ugostiteljske priredbe, ali i stručni i znanstveni skupovi. Time će Kuća postati neizostavna točka na mapi događanja ovog kraja i mjesto razmjena ideja te jedinstveno mjesto susreta“, poručila je Sanja Udović, načelnica Općine Viškovo.

Halubajski zvončari su čuvari tradicije, običaja i identiteta Halubja i Kastavštine, a „Godišnji pokladni ophod zvončari s područja Kastavštine“ jedinstveno je kulturno dobro upisano na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.  

„Želim naglasiti da je naša prošlost bogata, a zvončari su dokazali da se njihov buk čuje u cijeloj Europi –   upravo je to pravi dokaz da možemo i trebamo biti ponosni na baštinu i činjenicu da nas oni predstavljaju u svijetu. Halubajski zvončari nezaobilazni su dio Riječkoga karnevala, svake godine ih iščekujemo s nestrpljenjem. Želim da ovaj projekt što prije zaživi kako bi nove generacije imale priliku upoznati ovu tradiciju i uživati u njoj“, izjavio je Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke. 

S važnošću očuvanja ove tradicijske nematerijalne baštine slaže se i zamjenik župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut: „Čuvajući njihovu tradiciju čuvamo i prolongiramo tradiciju utkanu u naš identitet, stoga hvala svim Halubajskim zvončarima koji su od lokalnog običaja postali ponos i posebna atrakcija naše županije“. 

„Kuća će biti mjesto gdje ćemo s ponosom predstavljati običaje naših zvončara. Bit će to sjedište zvončara odakle ćemo motivirati i nove generacije da naprave svoje prve zvončarske korake. Hvala svim zvončarima i njihovim obiteljima koje su stoljećima održale ove običaje živima“, poručio je Damir Host, predsjednik  Udruge Halubajski zvončari.

Kao trajnu uspomenu na današnju svečanost i simboličnu poruku budućim generacijama o očuvanju tradicije i baštine Halubja i Kastavštine, načelnica Udović i predstavnici Halubajskih zvončara u mali zvonac stavili su bačuku, facol, USB s dokumentacijom o projektu i pismo napisano budućim generacijama. Zvonac će također biti dio postava Kuće halubajskega zvončara.

 

Posebnost Kuće halubajskega zvončara očituje se u jedinstvenoj prilici u kojoj će se na jednom mjestu prikazati ne samo tradicija zvončara nego čak četiri nematerijalne kulturne baštine  prepoznate na svjetskom nivou. Naime, Općina Viškovo je prostor na kojem se na poseban način sljubljuju četiri dobra upisana na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva: 1) Godišnji pokladni ophod zvončari s područja Kastavštine, 2) Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, 3) Umijeće suhozidne gradnje i 4) Mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali, otocima i dijelu zaleđa.

Izgradnja Kuće halubajskega zvončara dio je integriranog projekta „Povežimo se baštinom“ u kojem se gradovima i općinama, koji čine Urbanu aglomeraciju Rijeka, putem ITU mehanizma (Integrirana teritorijalna ulaganja) dodjeljuje 36,3 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. Jedini novi objekt koji će se graditi je Kuća halubajskega zvončara za koju je iz Urbane aglomeracije Rijeka Viškovu dodijeljeno nešto manje od 8 milijuna kuna.