Svečana akademija povodom obilježavanja 395. obljetnice Prve riječke hrvatske gimnazije

24. studenoga 2022. | Kategorija: Bijela kronika

Prva riječka hrvatska gimnazija ove godine obilježava tri svoja velika jubileja: 395. godišnjicu od osnutka škole, 35 godina bogate glazbene povijesti Združenog zbora Prve riječke hrvatske gimnazije i Gimnazije Andrije Mohorovičića i 30. rođendan Školskog sportskog društva Gimnazijalac.

Tim povodom učenici i profesori ove škole organizirali su raznovrstan i bogat program obilježavanja koji traje od 15. do 25. studenog, a u sklopu kojeg je održana i svečana akademija na kojoj je među ostalim prisustvovala i zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan.

Svečana akademija povodom obilježavanja 395. obljetnice Prve riječke hrvatske gimnazije

„Prva riječka hrvatska gimnazija utkana je u identitet našega grada, njenim su hodnicima prolazili mnogi naši ugledni sugrađani. Uvjerena sam da će, upravo neki od vaših učenika, koji danas sjede u učionicama Prve riječke hrvatske gimnazije, sutra krojiti razvoj naše Rijeke. Vidljivo je to, osvajanjem najviših priznanja, na hrvatskim, europskim ali i međunarodnim natjecanjima. Stoga svim učenicima, mentorima, ali i svim profesorima, od srca čestitam na svim postignutim rezultatima i uspjesima. Biti gimnazijalac, nikako nije lak, niti jednostavan zadatak. Predmeta je  mnogo, promjena i izazova još više, ali sve je to itekako vrijedno, kada vidimo postignute rezultate. Još više, kada svjedočimo prilikama, kojih, u našem gradu, nikako ne nedostaje. Mladi, uspješni srednjoškolci, koji potom nastavljaju svoj put obrazovanja na riječkom Sveučilištu, koji će, kao visokoobrazovani ljudi, uz dobre temelje za razvoj, poslovne prilike koje se nude, ostati u Rijeci i svoj  profesionalan ali i privatan put, graditi upravo ovdje“, poručila je zamjenica Krpan.

Čestitke na dugoj i uspješnoj povijesti škole uputila je i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije Edita Stilin, dok je ravnateljica škole Jane Sclaunich čestitala svim sadašnjim i bivšim profesorima kao i učenicima koji su dio sebe utkali u povijest škole, na svim velikim uspjesima kojima se Prva riječka hrvatska gimnazija može podičiti.

U sklopu programa nastupio je i Zbor gimnazije, izvedena je i plesna točka učenica škole kao i projekcija dva filma – o bivšim učenicima i djelatnicima gimnazije, te o vrhunskim sportašima koji su pohađali sportski odjel.