Studenti u centru grada dobili novi prostor – otvoren restoran „Slano & Slatko“ i Studentski klub

27. svibnja 2024. | Kategorija: Bijela kronika

U prostoru nekadašnje Dječje knjižnice Stribor otvoren je restoran „Slano & Slatko“, a u istom prostoru će djelovati i Studentski klub.

”Slano & Slatko” multifunkcionalni je prostor koji će koristiti i studenti i građani, a cilj je otvaranja ovog prostora unaprijediti studentski standard te potaknuti integraciju akademske zajednice i građana kroz druženje i rad.

U restoranu studenti će moći jesti na „iksicu“, a dio restorana bit će otvoren i za građane koji će moći izabrati iz a la carte ponude.

Pozdravne riječi prilikom otvorenja novog studentskog prostora uputili su rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija, riječki gradonačelnik Marko Filipović, predsjednik Upravnog vijeća Studentskog centra Rijeka Alen Jugović, ravnatelj Studentskog centra Rijeka Goran Manestar, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Lana Par, te riječki nadbiskup Mate Uzinić.

Kako je istaknula Lana Par, studenti su u centru grada dobili jedan svoj novi prostor, između Indexa i Kampusa koji će im puno značiti i koji će sigurno dobro iskoristiti. „Prostor je osmišljen kao mjesto gdje studenti mogu doći učiti, nešto pojesti i družiti se, ali i organizirati razne radionice i seminare. Već sada početkom lipnja u sklopu Student Day Festivala u ovom ćemo prostoru organizirati neke aktivnosti kako bismo privukli studente da dođu i upoznaju se s prostorom i vjerujem da se već sad razvijaju brojne ideje kakvi bi se sve programi ovdje mogli provoditi“, rekla je Par.

A da želje studenata treba slušati još je jednom naglasila i rektorica Sveučilišta Snježana Prijić-Samaržija. „Istovremeno sam i subjektivna i objektivna kada kažem da imamo najbolji Studentski zbor u Hrvatskoj na čiju je ideju na neki način i pokrenut ovaj projekt koji ne bi bilo moguće realizirati da Sveučilišni centar i Sveučilišna knjižnica nisu poslušali glas studenata, izašli u susret i potrudili se da se u središtu grada otvori jedan ovakav prostor koji će podići kvalitetu života naših studenata“, rekla je Prijić-Samaržija.

Gradonačelnik Filipović istaknuo je zadovoljstvo što je Rijeka u centru grada dobila jedan novi prostor s bogatom gastro ponudom, prvenstveno namijenjen studentima, ali i svim drugim građanima. „Sam naziv restorana „Slano & Slatko“ zasigurno nije slučajan. On potiče iz istoimenog programskog pravca unutar projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020 čiji je primarni cilj bio aktiviranje prostora na kojem se spajaju „slatka“ rijeka Rječina i „slani“ Riječki zaljev, odnosno prostora na kojem se susreću grad i priroda. Stoga, restoran “Slano & Slatko” neće biti samo mjesto gdje će naši studenti i građani moći uživati u izvrsnoj hrani, već će to biti mjesto susreta svih građana Rijeke i mjesto gdje će se okupljati, razmjenjivati ideje, stvarati prijateljstva i graditi zajednica“, rekao je Filipović.