RUKAMA HDZ-a i SDP-a SABOR BEZ REFERENDUMA ODLUČIO: UKIDA SE KUNA I UVODI EURO

15. svibnja 2022. | Kategorija: Hrvatska
novac_1KOMENTAR – Sabor je izglasao uvođenje eura: ispravan odabira ili nacionalna izdaja?
Sabor RH donio odluku o ukidanju kune kao nacionalne valute koju će 1. siječnja zamijeniti euro.
Naime, Vlada RH je odlučila ne dati ovo pitanje na referendum građanima Hrvatske, koji – barem po dosadašnjim anketama – sumnjičavo gledaju na uvođenje eura.
I tu dolazimo do problema. Građani su po ovom pitanju posve u pravu, jer u mnogim državama Europe uvođenje eura je dovelo do vala poskupljenja, divljanje cijena, pogodovanja bankama i brisanje nacionalne valute kao dijelom svojeg nacionalnog identiteta. Mnoge su države naknadno požalile svoju odluku, a Danska, Švedska, Češka, Mađarska, Poljska (države koje su nerijetko imale najveći rast vlastitog gospodarstva usporedno s ostalim EU državama, a što su mnogi pripisivali upravo zadržavanje vlastitog monetarnog sustava) dandanas odbijaju uvesti euro.
Ali Hrvatska nažalost nije Danska, Švedska ili Češka. Hrvatska se nakon krvavo (doslovno) izborenog prava na postojanje svoje nacionalne valute, nakon svega 30 godina, tiho i šutke iste odriče.
Dobro, neka se odriče kune – ali ako je tome tako, onda bi to trebali odlučiti građani. Država nije neko apstraktno tijelo koje postoji samo za sebe, nego su građani države ta država! Ona je tu da štiti građane i bude oblikovana kako ti građani žele!
Dakle, građane se mora (!) pitati žele ili ne žele euro. Možda bi odluka bila ZA, možda PROTIV, ali bi odluka bila od tih građana za te građane. Pa ukoliko pogriješe, tko im je kriv što su glupi. Ali barem su dobili mogućnost pogriješiti.
No u nas tako nije. U Hrvatskoj se čak nema mogućnost ni ispasti glupan pri izboru, jer izbora nema! U Hrvatskoj je Sabor većinom glasova usvojio Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj. Za taj zakon glasalo je 117 zastupnika (najvećim dijelom onih HDZ-a, SDP-a i bivših SDP-ovaca), dok ih je 13 bilo protiv i 1 suzdržan.
Tako imamo državu u kojoj su na vlasti i opoziciji političke opcije koje boli đon za stav građana, a tamo su kao da zastupaju te građane. Istovremeno imamo građane koji ne razumiju da političke opcije koje ne zastupaju stav građana i ne pitaju građane izravno (referendumom) o najvažnijim pitanjima za društvo (što ovo jest) na sljedećim izborima bi trebali dobiti 0 – slovima: NULA – glasova.
Nismo naivni i znamo da od toga nema ništa, pa je za upitati se imamo mi u ovoj državi uopće građana ili tek stoku sitnog zuba, jer stoku se za mišljenje ne pita, stoka je stoka, bila i bit će. Dajte stoci malo kosti neka glođu oko jednog pobačaja (ovako i onako, nakon nekoliko dana što to prestane biti aktualna tema oko koje se ljudi uz kavu prepiru, koga dalje briga što će biti?), a ispod radara neka prođe cijeli jebeni monetarni sustav koji utječe na živote milijuna – rođenih, nerođenih, sadašnjih, budućih.
Netko je jednom dao odgovor na to pitanje o stoci sitnog zuba – možda grubo rečeno, ali očito ispravno.
Ivan R.
podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone