ROSTUHAR ODUŠEVIO KRČANE

25. rujna 2018. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

južni pol snijeg zimaKRK – Pred gotovo u cijelosti popunjenim auditorijem Velike gradske vijećnice, putopisac, avanturist i fotograf Davor Rostuhar održao je inspirativno multimedijalno predavanje što ga je publika prihvatila s oduševljenjem, nagradivši predavača u više navrata snažnim aplaudiranjem.

U fokusu predavanja bio je njegov trogodišnji projekt Polarni san koji je rezultirao uspješno odrađenom hrvatskom ekspedicijom na Južni pol, s time da krunom tog nimalo laganog pothvata možemo smatrati ovom prigodom predstavljenu knjigu i pedesetominutni dokumentarni film. Naime, glavna tema i glavni razlog Rostuharovog projekta bilo je istraživanje motivirano pitanjem: Što čovjek mora napraviti da bi ostvario svoj san?. A kako bi pronašao najiskreniji odgovor, morao se upustiti u zaista veliki izazov, tj. u veliko istraživanje što ga je naposljetku odvelo do samog kraja svijeta, obzirom da je postao prvim Hrvatom i 26. čovjekom u povijesti koji je od obale Antarktike do Južnog pola stigao, kako sam kaže, solo, unsupported i unassisted. To znači da je 1.163 km dug put prevalio sam i to pješice na skijama pri čemu nije koristio vanjsku energiju vjetra, životinja ili motora. Sve što mu je trebalo za 47 dana koliko je ekspedicija trajala (od 01. prosinca 2017. do 17. siječnja 2018.), vukao je sa sobom u sanjkama, u startu teškim čak 137 kg. Za tu se ekspediciju pripremao tri godine, a tijekom sveobuhvatnog mentalnog i fizičkog pripremanja učio je od posljednjih tradicionalnih naroda koji žive na krajnjem sjeveru planeta, od Inuita sa sjevera Grenlanda, Neneca sa sjevera Sibira, pa sve do Samija sa sjevera Skandinavije, dok je u Norveškoj spoznavao iskustva najboljih živućih polarnih istraživača. A kako bi ostvario taj posljednji klasični ekspedicijski izazov kojem Hrvati dosad nisu doskočili, prikupio je podršku više od tisuću dobrih ljudi što ih je nazvao svojim plemenom sanjara, i to u jednoj od najuspješnijih crowdfunding kampanja u Hrvatskoj.

Odkad se vratio s ekspedicije, krajem siječnja ove godine, potpuno se posvetio pisanju svoje posljednje knjige POLARNI SAN – Prva hrvatska ekspedicija na Južni pol, i pripremanju multimedijalnog predavanja, a zajedno s režiserom i prijateljem Đurom Gavranom, od videozapisa nastalih tijekom ekspedicije napravio je i svoj prvi dokumentarni film. Početkom godine tako je krenula turneja po Hrvatskoj, kojom je obišao, i još uvijek obilazi svoje pleme sanjara kako bi s njima podijelio iskustva s najudaljenijeg, najekstremnijeg i najhladnijeg kontinenta na svijetu, kao i sve ono što je naučio o tome kako ostvarivati najveće, tj. na prvi pogled neuhvatljive snove. Na samom kraju druženja u Krku, Rostuhar je najavio i novi izazov kojeg, 2019. godine, planira realizirati zajedno sa svojom suprugom. Riječ je o zanimljivom projektu Ljubav oko svijeta u sklopu kojeg će zajednički, ali svatko iz svoje perspektive, istražiti što o ljubavi misle i na koji je način doživljavaju pripadnici 12 najrazličitijih i najegzotičnijih kultura na svim kontinentima, od lovaca i sakupljača do predstavnika modernih zajednica, s time da će se izvještaji i reportaže s tih putovanja, u formi bloga, pisati isključivo za članove Kluba za ekspedicionizam i kulturu (KEK). Međutim, na koji ćete se način i vi moći pretplatiti na taj sadržaj te postati dijelom KEK zajednice, doznajte: ovdje.

Davor Rostuhar iza sebe ima niz uspješnih projekata, kao što je put biciklom od Zagreba do Egipta, motociklom od Zagreba do Capetowna ili sedam ekspedicija u džungle Amazone i Papue. Također, autor je šest putopisnih knjiga i fotografskog projekta National Geographic – Hrvatska iz zraka. Pored toga, naš je najčitaniji putopisac.