RIJEKA – Usvojen prvi tehnički rebalans proračuna

5. travnja 2023. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Gradsko vijeće Grada Rijeke usvojilo je prve izmjene i dopune Proračuna Grada Rijeke za 2023. godinu i projekcija za 2024. i 2025. godinu, koji su tehničke naravi.

Podsjetimo, ta je točka bila na dnevnom redu 17. sjednice Gradskog vijeća održane u ožujku 2023.g., kada nije bila prihvaćena.

Kako je pojasnio gradonačelnik Marko Filipović, razlog donošenja Prvih izmjena i dopuna Proračuna Grada Rijeke za 2023. godinu je usklađenje proračuna s novim ustrojstvom upravnih tijela Grada Rijeke koje je stupilo na snagu 1. travnja 2023. godine. Naime, Proračun Grada Rijeke za 2023. godinu i projekcije za 2024. i 2025. godinu doneseni su prema ustrojstvu upravnih tijela Grada Rijeke koje je vrijedilo do  1. travnja.

Sandra Krpan i Marko Filipović

Iznosi prihoda/primitaka i rashoda/izdataka planirani početnim Proračunom ostaju nepromijenjeni. Prvim se rebalansom mijenja se samo posebni dio proračuna na koji se odražava promjena ustrojstva upravnih tijela koja je stupila na snagu 1. travnja,  a opći dio proračuna ostaje nepromijenjen.

Filipović je naglasio kako je preustroj pokrenut s ciljem poboljšanja učinkovitosti, ekonomičnosti i kvalitete rada gradske uprave kao i jasne podjela ovlasti i odgovornosti za realizaciju poslovnih ciljeva Grada.

Vijećnici HDZ-a

U raspravi koja je uslijedila, vijećnik Danijel Imgrund je u ime Kluba HDZ-a kazao kako je prošle godine prilikom donošenja novog ustroja Gradske uprave odbijen amandman HDZ da se Odjel za sport ne spaja s novim odjelom, i zbog toga su i danas protiv rebalansa. Smatraju kako je i dalje nejasno koji su ciljevi i svrha ovakvog ustroja gradske uprave, osim što to košta 1 milijun eura više. I sam proces preustroja se provodio bez uključivanja nositelja aktivnosti Upravnih odjela –pročelnika koji nisu bili involvirani u to i do zadnjeg dana nisu znali tko od njih ostaje a tko odlazi. To se tako ne radi, kazao je Imgrund.

Stipo Karaula, Štefica Jagić Rađa

Robert Salečić (Unija Kvarnera) je kazao kako su na prošloj sjednici bili protiv Tehničkog rebalansa. Podsjetio je da su prošle godine podržali proračun i da su znali da je Rebalans tehnički. Ono što su tražili i smatrali prioritetnim je bilo da se riješi povećanje plaća odgajatelja u dječjim vrtićima i plaća djelatnika javne gradske postrojbe i tu su dobili neke odgovore. Podržat će se rebalans danas jer su i do sada nastupali proaktivno. Naglasio je kako nisu niti će biti dio SDP-ove većine već zastupaju svoje ideje i svoje glasače te promiču realizaciju svojih projekata.

Stipo Karaula (HDZ) je kazao kako je na prošloj sjednici gradonačelnik uvjeravao Vijeće da su svi djelatnici upoznati s preustrojem. Njegova prva i jedina komunikacija sa zaposlenicima bila je pismo koje je uputio 3. ožujka 2023.g. Sljedeća komunikacija je bila 20. ožujka i to iz odjela za samoupravu i upravu. Bilo bi logično da su pročelnici bili uključeni u proces preustroja. Ovako to ostavlja prostora za političko kadroviranje. Gradonačelnik je najavio smanjenje broja djelatnika uz otpremninu. Rok koji je u tom pismu dao za podnošenje raskida radnog odnosa na vlastiti zahtjev  je bio od 3. do 9. 3. 20203.g. Smatra da je to prema vremena da bi se donijela razumna odluka. Svoj odnos prema suradnicima pokazao je na kolegiju kojeg je održao u ponedjeljak, 27. 3. Tada se nije udostojio obavijestiti pročelnike o imenovanju novih, već je to napravio elektroničkom poštom, i opet ne osobno nego putem odjela za samoupravu i upravu dva dana kasnije u popodnevnim satima.

Vedran Vivoda, Robert Salečić

Vedran Vivoda (AM) je kazao da su na prošloj sjednici tražili da se ne stavlja točka povećanja njegove plaće dok se ne riješi problematika povećanja plaća u dječjim vrtićima i  Javnoj vatrogasnoj postrojbi. Naglasio je da nisu bili niti će biti dio većine već zastupaju isključivo izvršenje svojih programa koje su predlagali poput zapošljavanja dodatnog broja logopeda, produženje obalne šetnice, dodatne subvencije poduzetnicima, nastavak izgradnje stanova POS-a, nastavak projekta One stop Shop, nastavak izgradnje šetnice uz Rječinu, uvođenje novih programa šest novih skupina produženog boravka ove godine, nabavu besplatnih bilježnica za osnovne škole, uređenja područja Preluka, javni poziv za subvencije podizanja kvalitete privatnog smještaja, produženje uređenja Verdijeve ulice u pješačku zonu, uređenje parka na Delti, uređenja skejt parka na Krnjevu, prodaju 5% dionica HNK Rijeke i sredstva od prodaje namijeniti za uređenje igrališta za djecu, provođenje javne rasprave za prenamjenu prostora Doma Zdravlja u parku Nikole Hosta i prenamjenu prostora Dječje bolnice Kantrida i još par projekata. Glasali smo po svojoj savjesti, bez trgovine i trgovanja, rekao je Vivoda

Nadja Poropat, Kristijan Čarapić, Danijela Bradamante

Vijećnica Danijela Bradamante (SDP) je kazala kako je odluka o reorganizaciji gradske uprave izglasana prošle godine pa je ovaj rebalans samo tehnička točka. Kazala je kako prema redoslijedu prvo ide novi ustroj gradske uprave, a tek onda tehnički rebalans. Ovo je proces koji traje. Novi pročelnici će u roku 60 dana utvrditi nova radna mjesta  i zvanja za sve djelatnike, a u međuvremenu će biti raspisan i natječaj za pročelnike. Sve je to u procesu prilagodbe i u procesu preustroja gradske uprave, a krajnji cilj je veća efikasnost rada gradske uprave, a samim time i gradskog vijeća. Sličnog je stava bila i  Petra Karanikić (SDP).

Vijećnici SDP-a

Vijećnik Danijel Imgrund (HDZ) je vijećnicima Salečiću i Vivodi kazao kako njihove odluke, kada je ta točka bila neusvojena na prošloj sjednici, nisu bile sramotne. Apelirao je na njih da budu hrabri i sruše ovu nesposobnu vlast i izađu na izvanredne izbore.

Replicirao mu je vijećnik Vivoda naglasivši da ukoliko se ne realiziraju prijedlozi i ne izvrše programi koje predlažu, o tome će se moći raspravljati u prosincu prilikom donošenja proračuna za 2024.g.

Prvi tehnički rebalans proračuna usvojen je s 18 glasova za 6 protiv i 8 suzdržanih. U skladu s preustrojem gradske uprave, donesene su i izmjene i dopune Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Rijeke za 2023. godinu.