RIJEKA – Svečanim uručenjem ugovora o koncesiji započela realizacija buduće ACI marine u Porto Barošu

9. lipnja 2023. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Uručenjem ugovora o koncesiji te otvorenjem vrata buduće marine za građane, u Rijeci je započela realizacija projekta izgradnje buduće ACI marine Rijeka u luci Porto Baroš.

Riječ je o najvećoj investiciji u nautički turizam u povijesti Republike Hrvatske, vrijednoj više od 50 milijuna eura, koju će provesti društvo ACI-GITONE. Nastalo u suradnji dvaju regionalnih lidera, najvećeg lanca marina na Mediteranu – ACI d.d. i tvrtke GITONE Kvarner d.o.o. kao jednog od najeminentnijih domaćih aktera u području turističkih i hotelijerskih usluga, društvo ACI-GITONE za ovo pomorsko dobro od gotovo 106 tisuća četvornih metara ostvarilo je koncesiju na 30 godina. Realizacija ovog kapitalnog strateškog projekta iznjedrit će najluksuzniju i tehnološki najnapredniju marinu, ne samo na Jadranu, već i na Mediteranu.

Uručenje Ugovora o koncesiji za izgradnju luke nautičkog turizma Porto Baroš

Prilikom uručenja ugovora koncesionaru, tvrtki ACI-GITONE, buduća ACI marina Rijeka po prvi put otvara svoja vrata građanima Rijeke i njihovim gostima.  Svečanom uručenju i obilasku buduće ACI marine Rijeka prisustvovali su Oleg Butković, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar mora, prometa i infrastrukture, Marina Medarić, zamjenica župana Primorsko – goranske županije, Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke,  Anđelko Petrinić, član Uprave ACI-GITONE d.o.o., Johannes Böck, član Uprave GITONE Kvarner d.o.o. i ACI-GITONE d.o.o., Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI d.d., dr.sc. Ivan Herak, član Uprave ACI d.d., Josip Ostrogović, član Uprave ACI d.d., Ana Odak, članica Uprave GITONE Kvarner d.o.o., Teuta Duletić, izvršna direktorica Lürssen Design Centar Kvarner, Denis Vukorepa, ravnatelj Lučke uprave Rijeka te Darko Glažar, kapetan Lučke kapetanije Rijeka. Također, svečanom uručenju ugovora prisustvovao je i bivši gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Uručenje Ugovora o koncesiji za izgradnju luke nautičkog turizma Porto Baroš

„Od svih projekata koje trenutno ostvarujemo u Rijeci, od Zagrebačke obale i ceste koju ćemo otvoriti ovo ljeto, D403, projekt ACI marine u Porto Barošu ipak predstavlja jedan šlag na tortu cijelog ovog ciklusa investicija na području grada. Izgradnjom nove ACI marine Rijeka ovaj centralni dio grada postat će primamljiv, atraktivan i zaista će Rijeku promijeniti u pravom smjeru. Projekt izgradnje ACI marine Rijeka mijenja vizuru Rijeke, vraća Rijeku moru. Ova marina dugo je najavljivana, prošla je već i sve procedure, a iznimno je važno naglasiti kako ima podršku svih dionika važnih za realizaciju samog projekta – Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Vlade Republike Hrvatske“, rekao je Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture.

Uručenje Ugovora o koncesiji za izgradnju luke nautičkog turizma Porto Baroš

„Danas je napravljen korak prema realizaciji ovog vrlo velikog i važnog projekta za Rijeku – do 2025. godine ovdje očekujem vezane jahte i brodice. Uređenjem ACI marine Rijeka ne samo da će se promijeniti izgled ovog dijela grada, već se radi o projektu koji je bitan je za pozicioniranje Rijeke kako na turističkoj, tako i gospodarskoj mapi Hrvatske i šire regije“, kazao je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović u izjavi za medije, dodavši kako ne sumnja da će tvrtka ACI-GITONE ispuniti ugovorne obaveze.

Buduća ACI marina Rijeka će s oko 230 vezova i mnoštvom sadržaja u potpunosti promijeniti vizuru grada Rijeke i turističku ponudu čitavog Kvarnera te Republike Hrvatske, a u prvoj fazi djelovanja planira se i više od 130 novih radnih mjesta. Prostor Porto Baroša koji je dosad građanima bio nedostupan, otvara svoja vrata te će omogućiti Riječanima i drugim posjetiteljima na korištenje šetnicu, restorane, trgovine i mnoštvo drugih sadržaja koji će uvelike doprinijeti unaprjeđenju društvenog života grada Rijeke. Osim za nautičare, nova će marina u svakom trenutku biti otvorena i za građane Rijeke te njihove goste. Izgradnjom ACI marine Rijeka u potpunosti će se promijeniti vizura grada, a Rijeka će se iz tranzitne luke transformirati u turističko središte koje će privlačiti nautičare.

„Suradnja između tvrtki ACI d.d. i GITONE Kvarner d.o.o. omogućila nam je zajedničko korištenje znanja, iskustva i resursa kako bismo stvorili ovu impresivnu marinu. Vjerujem da će ACI marina Rijeka biti nova atrakcija na nautičkoj karti Hrvatske, ali i čitavog Mediterana, koja će privlačiti brojne ljubitelje mora i plovidbe, kao i pomorskih aktivnosti. Zahvalan sam na prilici da u potpunosti promijenimo vizuru našega grada, ali i da svojim doprinosom unaprijedimo kvalitetu života naših građana koji će na dosad nedostupnom području dobiti novi centar grada otvoren za sve“, poručio je Anđelko Petrinić, član Uprave, ACI-GITONE d.o.o.

„Današnji dan jedan je od ključnih datuma u 40 godina dugoj povijesti tvrtke ACI d.d. te dokazuje da se vodimo krilaticom Djela, a ne riječi. Izgradnja ACI marine Rijeka u luci Porto Baroš predstavlja prekretnicu u sektoru nautičkog turizma Republike Hrvatske, ali i cijele Europe, posebice Mediterana. ACI marine predstavljaju sinonim za izvrsnost i sigurnost, a izgradnjom nove marine u Rijeci, vjerujem da ćemo opravdati navedene epitete“, naglasio je Kristijan Pavić, predsjednik Uprave, ACI d.d.

Član Uprave za investicije, marketing i maloprodaju ACI d.d., Josip Ostrogović, dodao je kako su građani jedan od ključnih razloga zbog kojih se krenulo u izgradnju ovog projekta: „Naš cilj je pružiti, ne samo sigurnu i udobnu luku za plovila, već i vrhunsko iskustvo za sve naše goste, ali i građane koje pozivam da dođu i razgledaju prostor buduće ACI marine Rijeka te samim time i novi centar grada. Dobrodošli u budućnost grada Rijeke!“

(foto: Grad Rijeka; vizualizacije: ACI-GITONE)