RIJEKA – Park lovora uređen velikim volonterskim radom

29. lipnja 2021. | Kategorija: Bijela kronika

U sklopu dječjeg festivala Tobogan u subotu je organizirana je vođena šetnja Šuma Striborova, koja završava u Parku lovora na Kantridi.

U neposrednom susjedstvu, između Doma za starije osobe Kantrida i Dječje bolnice Kantrida, prostire se gradsko zemljište veličine oko 30.000 m2, veličine otprilike kao park Mlaka. Tu je Planinarsko društvo Kamenjak prošle godine započelo, u sklopu Zelenog vala EPK, uređivati novi gradski Park lovora.

Radovi su nastavljeni tijekom 2021. godine kroz Riječki program lokalnog partnerstva (RPLP).  Projekt park lovora Grad Rijeka rijeka sufinancira s iznosom od 36.000 kuna za nabavu i izradu klupica s naslonom i bez njega, kao i građevinske radove ravnanja terena. Naravno, kao i svaki projekt lokalnog partnerstva, veliki dio aktivnosti odradit će volonteri, a dio radova osigurat će se donacijama.

Krajem 2021. godine Riječanima će na raspolaganju biti neobičan šumski park s uređenim stazama, udobnim klupama gdje u tišini mogu čuti djetlića, posebno uređenim mjestima za razne aktivnosti – Učionica, Pričaonica, Igraonica, Rock scena, Igralište… Sa zapadne strane, pored Doma za starije osobe, pristup u središte Parka lovora omogućen je i osobama u kolicima. Posjetitelji će tijekom šetnje otkrivati originalne skulpture “Drvene galerije” koje su napravili profesori i učenici Škole za primijenjenu umjetnost.

Šetnja Šuma Striborova u Parku Lovora (foto Sherif Rushdy)Park dobio ime po gustom lovoru

Veći dio staza već je sad prohodan pa ga mnogi već sad koriste za svakodnevnu šetnju. Tako će se i sudionici subotnje vođene šetnje šumom uz planinarsko stručno vodstvo i priču u sklopu festivala Tobogan, imati priliku prošetati se Parkom lovora.

U organizaciji Gradske knjižnice Rijeka i PD Kamenjak najmlađi Riječani u pratnji odraslih krenuli su od okretišta „jedinice“ na Biviju, do info-ploče kroz Šumu Striborovu istočno uz Dom za starije u novi Park lovora.

Na lokaciji Učionica pejsažna predsjednik PD Kamenjak Kurilić pročitao je govor arhitektice Bije Gec, glavne stručne suradnice u projektu, o prostornim i  prirodoslovnim vrijednostima novoga velikog gradskog parka.
„Na 30 000 m2 imamo ozbiljnu šumsku sastojinu s impozantnim jedinkama  hrasta medunca, kompaktnim grupama primorskog hrasta te zelenike. Javio se podrast od zaštićene vrste veprine, te par čistina s malim livadama. Ponegdje se za ‘invaziju’ priprema i divlja kupina. Rubno, uz jedinu središnju šetnicu te uz obodne granice ove zaista čarobne šume nabujao je lovor u tako gustom sklopu da je po njemu park i dobio ime. Unutar šume ptice i vjetar nanijeli su i pokoje sjeme ukrasnih vrsta, naime, ipak smo blizu gradskih parkova i vrtova, pa tako nailazimo i na pokoji cedar i mnogobrojnije palme visoke žumare. Priroda je prigrlila svoj urbani okoliš i uspostavila neku novu ravnotežu. Čujemo ptice, udišemo miris šume, gledamo samo zelenilo i nebo. Osjećamo se maleno i ponizno kraj divova hrasta medunca. Čaroliju je, naravno, narušio čovjek, nanoseći u ovu zelenu oazu velike količine otpada. Olupine vozila, stare perilice, namještaj, građevinski otpad, kućno smeće unošeno je godinama uz sve rubne prilaze, nagrđujući i zagađujući ovaj vrijedan prostor“, istaknula je Gec.

Šetnja Šuma Striborova u Parku Lovora (foto Sherif Rushdy)

PD Kamenjak prepoznalo je autentičnu vrijednost Parka Lovora

PD Kamenjak prepoznalo je autentičnu vrijednost ovog prostora i kroz fantastičnu inicijativu članovi i volonteri započeli su proces obnove i uređenja. Planinari su po svojem prirodnom afinitetu ljubitelji šume i šetnje, i u ovom su prostoru svoje viđenje približili svakome. Nakon čišćenja otpada, uključujući i uklanjanje napuštenih vozila, planinari su krenuli u potragu za najljepšim stazama. „Obilaskom terena definirali smo sve vrijedne stablašice te specifične mikrolokacije s pripadajućim ambijentalnim vrijednostima. Male ponikve, čistine ukrašene prirodnim stijenama, proplanak pod krošnjama starih hrastova sada su otkrivene pogledu znatiželjnika te povezane stazicama. To nisu parkovne stazice, to su stazice za male planinare i šetače prirodom. Krivudavi putevi kroz staru i tajnovitu šumu ostavljaju dojam da se nalazimo usred netaknute prirode daleko od civilizacije i ljudskog utjecaja. Tu estetiku dodatno pojačavaju prekrasne land art skulpture. Skulpture od prirodnih materijala sa živom kulisom od zelenila potiču maštu kod malenih ali i velikih posjetitelja i vraćaju nas u vrijeme kada je svaka šetnja bila put u skrivene čarobne zemlje pune avantura“, naglasila je Gec.

Park lovora uređen velikim volonterskim radom

Da bi se ovaj projekt ostvario bili su potrebni mnogobrojni radni sati velikog broja volontera, izvučeni su kubici i kubici smeća, te je porezano i iznešeno isto toliko biljnog materijala kako bi se oslobodile vrijedne vrste i formirale stazice. Ova šuma će se nastaviti puniti sadržajem i širiti mrežu svojih putića jer njezin potencijal je zaista velik. Gec je izrazia iskreno veselje što je KD Čistoća bila podrška parku lovora, i što smo bili dio slagalice koja je pomogla otkriti ovu zelenu oazu našim građanima.

Akademska kiparica Mirta Grandić, u ulozi kustosice Drvene galerije u parku, predstavila je taj dio projekta i pokazala nekoliko već postavljenih skulptura kojima je ona autor – Harfa, Stairway to heaven i Iza zavjese.
Zbog toplog dana većina programa odvijala se u najdubljem šumskom hladu na lokaciji Učionica. Tamo je Mateo Matijević svirao handpan i podučavao znatiželjne malene i velike slušatelje. Na istome mjestu svi su poslušali tetu pričalicu Luciju Pećarina (volonterku Gradske knjižnice) s pričom o strašnom zmaju i zabavili se potragom i odgonetavanjem zagonetki.

Tanja Badanjak iz Gradske knjižnice Rijeka, glavnog partnera Šume Striborove već 11 godina, predstavila je mnogobrojne događaje Dječjeg festivala Tobogan.

Svi koji su sudjelovali u šetnji mogli su ispuniti anketni listić o organiziranom posjetu Parku lovora te njegovom uređenju, kao i dati svoje sugestije za poboljšanje aktivnosti u ovom novom riječkom parku. Anketni upitnik moguće je ispuniti i online i tako dati sugestije za uređenje parka, a što je najvažnije – njegovo buduće održavanje koji će uključivati cijelu lokalnu zajednicu. Sve kako bi i za nekoliko godina Park lovora bio ugodno mjesto za boravak svih generacija Riječana.

(foto Sherif Rushdy)