RIJEKA – održana završna konferencija projekta E-CHAIN

5. srpnja 2022. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

IMG-20220610-WA0008RIJEKA – U Rijeci je održana završna konferencija projekta “E-CHAIN – Unaprijeđena povezanost i usklađenost podataka za Jadransku intermodalnu mrežu” u sklopu kojeg je predstavljena inovativna Web platforma za promicanje održivog protoka putnika između Italije i Hrvatske. E-CHAIN projekt koji je financiran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) u okviru INTERREG programa prekogranične suradnje Italije i Hrvatske, okuplja 10 partnera iz Hrvatske i Italije. Vodeći partner projekta je grad Ancona, a ostali partneri su Amatori Interestate S.R.L., Brusutti S.R.L., G.M.T. S.P.A., Sveučilište u Trstu, Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Prosoft d.o.o., Jadrolinija, Grad Split i Rathmann d.o.o. E-CHAIN modularna platforma je jedan od glavnih rezultata projekta E-CHAIN.

Osmišljena su tri Web E-CHAIN modula namjenjena trima kategorijama korisnika: putnicima, lokalnim vlastima i ustanovama, te pružateljima prijevoznih, turističkih i drugih usluga namjenjenih prvenstveno putnicima i turistima. Svakoj kategoriji korisnika E-CHAIN moduli svojim inovativnim integrativnim rješenjima pružaju specifične informacije.

E-CHAIN PA modul omogućuje lokalnim vlastima bolji uvid u mobilnost putnika i turista, pruža im vrijedne informacije za daljnji razvoj novih oblika kretanja u gradu i lučkom prostoru, te bolje upravljanje teritorijem. E-CHAIN-B2B modul je namijenjen poslovnim subjektima: ponuditeljima prijevoznih usluga omogućuje bolju vidljivost usluga putnicima i turistima, integraciju s uslugama drugih subjekata, te pokazatelje korištenja njihovih usluga – informacije važne za bolje planiranje i upravljanje kapacitetima; turističkim subjektima integraciju njihovih sadržaja, dijeljenje korisničkih iskustava putem E-CHAIN platforme, praćenje posjećenosti po različitim kriterijima kao poticaj stvaranju novih doživljaja i vrijednosti za teritorij. E-CHAIN B2B poslovni modul je za korisnike koji žele na nju integrirati svoje usluge besplatan.

E-CHAIN B2C modul omogućuje putnicima planiranje i odabir “zelenijeg” načina putovanja do svojih destinacija s nižim emisijama CO2, preusmjeravanje na booking stranice prijevoznika, mogućnost primanja korisnih informacija tijekom putovanja i dijeljenje korisničkih iskustava s putovanja. 3 Putnicima i turistima namijenjen su i Informativni interaktivni paneli razvijeni za tri pilot lokacije projekta: Anconu, Split i Veneciju.

E-CHAIN B2C modul omogućuje putnicima planiranje i odabir “zelenijeg” načina putovanja do svojih destinacija s nižim emisijama CO2, preusmjeravanje na booking stranice prijevoznika, mogućnost primanja korisnih informacija tijekom putovanja i dijeljenje korisničkih iskustava s putovanja. 3 Putnicima i turistima namijenjen su i Informativni interaktivni paneli razvijeni za tri pilot lokacije projekta: Anconu, Split i Veneciju.

Na njima su na jednom mjestu dostupni integrirani sadržaji koji korisnicima u tranzitnim lukama pružaju ažurne informacije o voznim i plovidbenim redovima za nastavak putovanja, dostupnosti parkirališta, lokalnom prijevozu i drugim opcijama mobilnosti u gradu, sadržajima koji su im na raspolaganju dok čekaju na nastavak putovanja kao i kontakte hitnih i drugih servisnih službi. U sklopu projekta pripremljene su anonimne ankete za putnike i turiste koji putuju između Italije i Hrvatske kojima želimo prikupiti informacije o njihovim navikama interesima koje se odnose na načine putovanja i sadržaje koje obično traže o destinacijama.

Isto tako, za potrebe analize održivosti platforme pripremili smo i anketu za pružatelje usluga kako bismo saznali koje su njihove potrebe i spremnost za integracijom usluga na Internet platformi poput E-CHAIN-a. Cilj je poboljšati iskustava gostiju i putnika te unaprijediti mobilnost u gradovima – prometnim čvorištima u kojima veliki putnički i turistički promet predstavljaju veliko opterećenje za prometnu infrastrukturu, smanjuje kvalitetu života lokalnog stanovništa i umanjuje doživljajna iskustva njihovih gostiju u vrhuncima turističke sezone. E-CHAIN projekt ukazuje na nužnost i mogućnosti veće integracije online usluga u cilju promicnja održivijeg putničkog transporta i povećanja mobilnosti u gradovima koji su i velike trajektne luke, a sama E-CHAIN platforma je otvorena za daljnji razvoj i unapređenja. U sklopu konferencije održan je okrugli stol, na kojem su predstavnici Jadrolinije, Pomorskog fakulteta i predstavnik projekta MIMOSA iznijeli svoja viđenja vezana za dosadašnja iskustva, dosege i koristi, te daljnji razvoj i budućnost integrativnih platformi poput E-CHAIN platforme.

Konferenciju je u svojstvu E-CHAIN projektnog partnera organizirala Jadrolinija.