RIJEKA – IZBORI ZA MJESNE ODBORE: HDZ ODNIO POBJEDU

13. ožujka 2023. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

hdz josip ostrogovicRIJEKA – Izlaznost na izbore za mjesne odbore Grada Rijeke očekivano je niska, tek oko 10% ukupnih birača.

To pokazuje indiferentnost birača prema mjesnim odborima koji im smatraju beznačajnima. To je uglavnom točno, jer mjesni odbori imaju vrlo malo ovlasti, ali i članovi vijeća mjesnih odbora često su prespavaju mandat.

Niska izlaznost izazov je za stranke koje trebaju mobilizirati vlastite članove, jer se ne može računati na birače koji će glasati jer se održavaju izbori.

HDZ se u tom poslu pokazao najboljim u Rijeci i osvojio je oko 60 mandata! To znači da je HDZ pojedinačno odnio pobjedu i najjača je stranka u Rijeci.

“Zahvaljujem se svim biračima koji su izašli na izbore. Naizgled je riječ o malim izborima, ali to nije točno. Naši su birači prepoznali važnost mjesnih odbora i prepoznali su naše liste na kojima su bili kvalitetni kandidati. U ovom trenutku imamo oko 60 vijećnika, a točan broj znat ćemo nakon što se objave službeni rezultati. U svakom slučaju jasno je da smo pobijedili, a još je jasnije da se time potvrđuje trend rasta našeg rejtinga koji će se potvrditi i u izbornim ciklusima koji slijede”, rekao je predsjednik riječkog HDZ-a Ostrogović za Novi list.

S druge strane predsjednik riječkog SDP-a Marko Filipović izjavio je da je: “i zadovoljan i nezadovoljan rezultatima.”

Ono što SDP planira je s raznim koalicijama uzeti više predsjednika mjesnih odbora od HDZ-a. SDP je samostalno izašao u 22 mjesna odbora, a u 11 njih u koaliciji.

Nešto mandata osvojio je PGS dok su ostale liste ostale u okvirima jednog pojedinačnog mjesnog odbora ili ostvarili rezultat koji se može smatrati fijaskom.

Ovi izbori su pokazali da u Rijeci stvarnu bazu jedini imaju HDZ i SDP, zatim nešto malo PGS. Ostali su na marginama beznačajnosti.

(Ivan R.)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone