Rijeka, Crikvenica i Mali Lošinj sudionici projekta „Od izvora do mora“

28. ožujka 2023. | Kategorija: Hrvatska

Projekt „Od izvora do mora“ u kojem ove godine sudjeluje 28 hrvatskih gradova među kojima su i Rijeka, Crikvenica i Mali Lošinj, za cilj ima promicanje zaštite vodnoga bogatstva Hrvatske i poticanje na primjereno odlaganje otpada.

Ovogodišnja novina projekta bit će i sadnja drveća u urbanim sredinama koja će biti financirana iz nagradnoga fonda ovoga natječaja, a s ciljem jačanja apsorpcije ugljikova dioksida te snižavanja temperature zraka.

Obveza gradova koji sudjeluju u projektu bit će da u razdoblju od 15. travnja do 31. svibnja organiziraju jednodnevnu akciju čišćenja u suradnji s mjesnim nevladinim udrugama i volonterima, a tri najuspješnija grada, po jedan iz svake kategorije, podijelit će nagradni fond od 42.000 eura namijenjen kupnji sadnica drveća za urbano pošumljavanje. Bodovat će se broj okupljenih volontera te količina prikupljenoga otpada, a u dogovoru s pobjednicima tijekom jesenskih mjeseci održat će se i akcije sadnje, nakon čega će im biti dodijeljene i posebne plakete.

U kategoriji malih gradova (do 15 tisuća stanovnika) sudjelovat će: Crikvenica, Ilok, Korčula, Lipik, Ludbreg, Mali Lošinj, Otočac, Ploče, Vodnjan – Dignano, Zabok i Zlatar.

U kategoriji srednjih gradova (od 15 do 35 tisuća stanovnika) sudjelovat će: Čakovec, Daruvar, Duga Resa, Ivanec, Koprivnica, Makarska, Sveta Nedelja, Vinkovci, Virovitica i Zaprešić.

U kategoriji velikih gradova (više od 35 tisuća stanovnika) ove će godine sudjelovati: Bjelovar, Rijeka, Osijek, Split, Varaždin, Velika Gorica i Zadar.

Projekt „Od izvora do mora“ 2018. godine je pokrenula Coca-Cola u suradnji s vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva. 2021. godine projektu se kao partner pridružio i Jutarnji list, a od 2022. godine i Konzum. Partner ovogodišnjeg izdanja projekta je i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, a podršku projektu dali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH te Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

„Od izvora do mora“ dio je dugoročnoga sveobuhvatnog plana „Svijet bez otpada“, kojim se tvrtka Coca-Cola, među ostalim, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati količinu boca i limenki koja odgovara onoj koju stavlja na tržište i da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 posto. Također, do 2025. godine sva primarna ambalaža moći će se u potpunosti reciklirati. U proteklih deset godina samo uporabom lakših boca Coca-Cola je smanjila ukupnu uporabu plastike za četvrtinu.