RIJEKA – Centru za odgoj i obrazovanje Rijeka predano novo kombi vozilo

17. siječnja 2024. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

U Centru za odgoj i obrazovanje Rijeka održana je prigodna svečanost primopredaje novog školskog kombi vozila, za čiju nabavku su sredstva osigurana u proračunu Grada Rijeke.

Ravnateljici Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka Ivone Šabarić Rubeša novo školsko vozilo predala je zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan. Primopredaji su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke Iva Erceg te predstavnici tvrtke Euro Limbus d.o.o, koja je isporučila vozilo.

Riječ je o vozilu proizvođača Mercedes-Benz, model Sprinter, koje ima 19+1 sjedalo te je opremljeno  svom potrebnom opremom sukladno Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu, Pravilniku o prijevozu školske djece te Pravilniku o posebnim uvjetima za vozila kojima se obavlja javni cestovni prijevoz i prijevoz za vlastite potrebe.

Predaja kombi vozila Centru za odgoj i obrazovanje

Novo školsko kombi vozilo vrijedno je 123.125,00 EUR, a sredstva za njegovu nabavu u potpunost su osigurana u proračunu Grada Rijeke.

„Od srca se zahvaljujem našem osnivaču, Gradu Rijeci, što je osluškujući potrebe naše škole te imajući i u vidu sigurnost djece u prometu, osigurao financijska sredstva za nabavku ovog prekrasnog novog vozila. Našem novom školskom autobusu želimo puno sretnih kilometara“, kazala je ravnateljica Šabarić Rubeša.

Zamjenica gradonačelnika Krpan naglasila je kako je Grad Rijeka, sagledavajući potrebe škole, spremno izdvojio sredstva za novo kombi vozilo, što je podržalo i Gradsko vijeće, glasajući za proračun Grada Rijeke.
„Rekla bih da smo svi zajedno ujedinjeni kada se radi o našoj djeci. Veselimo se daljnjem razvoju ove škole, a gradska vlast s gradonačelnikom Markom Filipovićem te zamjenikom Palčevskim i sa mnom na čelu zalagat će se da dođe do izgradnje nove zgrade Centra za odgoj i obrazovanje i preseljenja škole, jer doista smatramo da je to nužnost. Već sljedeći tjedan ravnateljica i pročelnica Erceg idu na razgovor u nadležno ministarstvo, tako da vjerujem da nas čeka još puno lijepih vijesti iz Centra za odgoj i obrazovanje“, kazala je zamjenica gradonačelnika Krpan.

Predaja kombi vozila Centru za odgoj i obrazovanje

Prigodnu svečanost iskoristila je kako bi se još jednom zahvalila roditeljima djece, donedavnih korisnika Odjela Baredice, kao dijela Centra za odgoj i obrazovanje.
„Roditelji korisnika dali su nam veliko povjerenje, da ćemo doista u vremenu u kojem smo se dogovorili otvoriti novi prostor Centra za odgoj i obrazovanje na Zametu, u prostorima bivše knjižnice“, kazala je zamjenica Krpan, podsjećajući kako je novi prostor otvoren u travnju 2023. godine.

Grad Rijeka putem Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade, financira rad Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka godišnjim iznosom od gotovo 180.000,00 eura. Sredstva su namijenjena za tekuće i investicijsko održavanje, nabavu imovine, provedbu različitih programa i projekata iznad državnog pedagoškog standarda te partnerstvo na projektu „RInkluzija“, putem kojeg se financiraju pomoćnici u nastavi u riječkim osnovnim školama.

Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka ustanova je koja djeluje na više lokacija i funkcionira kao osnovna i srednja škola. na području Primorsko-goranske županije. U ustanovi se provodi odgoj, obrazovanje, habilitacija, rehabilitacija, radno i stručno osposobljavanje djece i mladih s intelektualnim teškoćama i drugim utjecajnijim teškoćama u razvoju.

Podrška Grada Rijeke programima i projektima namijenjenim djeci i mladima s poteškoćama u razvoju

Dodajmo, Grad Rijeka je putem Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života u 2023. godini za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju izdvojio ukupno 65.453,93 eura.

Financirano je 11 projekata/programa namijenjenih djeci s poteškoćama u razvoju za koje je ukupno utrošeno 44.713,93 eura, od čega je najviše sredstava, 27.000,00 eura, izdvojeno za program „Socijalna i psihosocijalna zaštita djece s teškoćama u razvoju„ koju provodi Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka.

Nadalje, u 2023. godini financirana su i tri projekta/programa pružatelja usluge rane razvojne podrške djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima u ukupnom iznosu od 17.000,00 eura. Riječ je o projektima i programima „Inkluzivni program rane intervencije za djecu iz spektra autizma“ Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka, zatim „Psihofizički razvoj i podrška djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima“ Udruge Dira Rijeka te „Muzikoterapija u ranoj intervenciji“ Udruge Muzikopter Rijeka.

Za organizaciju prošlogodišnjeg, 21. i-Festa, na kojem je sudjelovalo preko 400 djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, Grad Rijeka je osigurao 3.740,00 eura. Podsjetimo, Festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, čiji je glavni cilj socijalno uključivanje navedenih socijalno osjetljivih skupina građana, održava se od 2003. godine u  sklopu projekta “Rijeka – Zdravi grad” Grada Rijeke.