RIJEČKI ROBOTIČARI IDU NA MEĐUNARODNO NATJECANJE

20. ožujka 2018. | Kategorija: Bijela kronika

ruke robotRIJEKA – Učenici Gimnazije Andrije Mohorovičića predstavnike Grada Rijeke upoznali su s svojim projektom „CROBOT“ s kojim će nastupiti na međunarodnom natjecanju robotike FIRST.

Natjecanje se održava od 12. do 14. travnja u Hempsteadu u SAD-u, a učenici GAM-a nastupaju pod nazivom „CROBOTICS team“ kao jedini predstavnici iz Hrvatske. Ovaj tim sačinjavaju Borna Massari, Elizaveta Chernova, Darijan Jelušić, Andrej Čizmarević, Lucija Žužić, Luka Greblo i Ian Golob uz potporu mentora, profesorice fizike Patricije Nikolaus i profesora informatike Gorana Bonete. Oni su zajedno s ravnateljem škole Henryjem Ponteom primljeni u prostorijama Gradske uprave.

Gradonačelniku Vojku Obersnelu, pročelnici gradskog Odjela za sport i tehničku kulturu Veri Begić Blečić i pročelnici Odjela za odgoj i obrazovanje Sandi Sušanj predstavljen je trotjedni proces izrade robota, isprogramiranog da izvršava zadane zadatke na tematski definiranom poligonu. Ovogodišnja tema smotre su arkadne video-igrice pedesetih godina, a konačna verzija „Crobota“ u mogućnosti je podizati, nositi i spuštati blokove.

Učenici su istaknuli kako je nabava dijelova za izradu robota stajala tridesetak tisuća kuna uz mnogo truda i rada na sklapanju i programiranju robota, ali i mnoštvo truda uloženog u prijavljivanje i zadovoljavanje kriterija za nastup na natjecanju. FIRST Robotics Competition, na kojem će se mladi gimnazijalci predstaviti, okuplja robotičare srednjoškolskog uzrasta (od 14 do 18 godina) iz SAD-a i ostalih zemalja svijeta, a ovakve manifestacije često privlače pozornost tehnoloških sveučilišta te tehnološkog, inovacijskog i proizvodnog sektora.
Grad Rijeka će cijelom timu, koji se sastoji od sedam učenica i učenika te dva mentora, kupiti povratne avionske karte, a Gradonačelnik Obersnel kazao je kako nimalo ne sumnja u svjetlu budućnost ovih učenika te istaknuo važnost bavljenja informatičkim tehnologijama od najranije dobi, kao i mentoriranja nadarene djece. Grad Rijeka će tome doprinijeti programom informatike kao izbornog predmeta u prve razrede osnovne škole, besplatnog za sve krajnje korisnike, te najavljenim osnivanjem centra za darovite.

Gradonačelnik je Crobotics teamu čestitao na uspješnoj izradi robota te zaželio sretan put, mnogo uspjeha na natjecanju i dobar provod. (kv)