RIJEČKI KARNEVAL SELI U LJETO

17. siječnja 2022. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

maskare-324RIJEKA – Riječki karneval se ni ove godine neće moći održati u svom uobičajenom izdanju.

“Nažalost, zbog novog snažnog vala pandemije koronavirusa i potrebe za poštivanjem strožih epidemioloških mjera, Riječki karneval trenutno se ne može održati u svom punom obimu pa se tako sada, odnosno u za to uobičajenim terminima, neće održati centralni događaji karnevala – Međunarodna karnevalska povorka i Dječja karnevalska povorka.” – rekao je gradonačelnik Grada Rijeke gospodin Marko Filipović.

Ipak, obožavatelje i sudionike kao i mnogobrojnu publiku koja željno iščekuje svako izdanje Riječkog karnevala koji oduševljava cijeli svijet, razveselit će vijest da se Dječja i Međunarodna karnevalska povorka ipak planiraju, ali ovog puta u ljetnom terminu.

“Povorke se ove godine ne otkazuju u potpunosti već se odgađaju za ljetne mjesece odnosno za vrijeme u kojem se očekuje bolja epidemiološka situacija. Stoga su termini održavanja Međunarodne karnevalske povorke i Dječje povorke prebačeni na početak ljeta i nadam se da nam pandemija neće i tada poremetiti planove. Isto je i s Humanitarnim karnevalskim balom čije se održavanje također prebacuje u ljetni termin.

Ipak, unatoč pandemiji, dio karnevalskih događanja odvijat će se i u ovom, uobičajenom terminu pa je tako već u ponedjeljak na rasporedu tradicionalna primopredaja  ključa Grada Meštru karnevala, a koja će ove godine biti nešto drukčija no što je to bilo do sada.” – najavio je gradonačelnik grada Rijeke gospodin Marko Filipović.

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke gospodin Petar Škarpa pojasnio je što je prethodilo ovoj odluci:

“Svi ovo doba godine željno iščekujemo, ali isto smo tako svjesni da je vrijeme u kojem se nalazimo posebno izazovno te smo morali biti odgovorni i dobro procijeniti opasnosti koje bi održavanje Riječkog karnevala moglo donijeti u ovom trenutku. Epidemiološka je situacija u cijeloj zemlji vrlo teška, i dok je tako, nažalost, ne može biti Riječkog karnevala na kakvog smo do sada navikli.

Najluđa nedjelja u našem gradu festival je maski, veselja, zabave, a prvenstveno druženja, a upravo je to ono čega se još privremeno moramo odreći misleći na zdravlje naših sugrađana i gostiju, uz nadu u što brži povratak na staro. Isto vrijedi i za tjedne koji prethode samoj povorci u kojima grupe intenzivno rade na pripremi kostima i maski, okupljaju se i planiraju detalje svojih nastupa.“

Uz sve napore za pronalazak adekvatne alternative za održavanje omiljene povorke pridržavajući se epidemioloških mjera koje su na snazi, postalo je jasno da bi se u svakom drugom obliku izgubilo ono osnovno što ona predstavlja za karnevaliste – dan u kojem pod maskama zaboravljamo na sve probleme te u potpunoj slobodi uživamo u zajedničkoj zabavi na riječkom Korzu.

“Teška srca najavljujemo da će Međunarodna karnevalska povorka, koja se trebala održati 27.2.2022. biti odgođena, kao i ostala veća događanja karnevalskog perioda, s izuzetkom programa koje je moguće održati pridržavajući se svih epidemioloških mjera na snazi.”

Zaista se nadamo i vjerujemo da će se situacija do ljeta popraviti i  da ćemo se svi moći usredotočiti na neke slađe brige – npr. u što se maskirati na ugodnih 25 stupnjeva, te da ćemo mjesece koji su pred nama iskoristiti za dodatnu kreativnost i nove ideje koje će dodatno unaprijediti kvalitetu najpoznatijeg riječkog turističkog proizvoda.

Riječki karneval svake godine s ponosom ugošćuje karnevalske grupe iz različitih zemalja i prijatelje Riječkog karnevala koji dolaze iz cijelog svijeta te se nadamo  da ćemo se u novom terminu svi moći ponovno okupiti  kao i da će ovo biti prilika da nas posjete oni koji to oduvijek žele, a do sada možda nisu imali prilike. “ – rekao je g. Petar Škarpa.

Ove godine Rijeka bi tako mogla imati pravo ljetno osvježenje – Riječki karneval u ljetnom izdanju – na veliku radost svih karnevalskih grupa, vjernih posjetitelja i partnera Riječkog karnevala.

Primopredaja ključa Grada, kojom se tradicionalno obilježava početak Riječkog karnevala vladavine maškara, na programu je u ponedjeljak 17.1. Tom prilikom bit će predstavljene još neke novosti ovog izdanja koji će, po svemu sudeći, biti puno iznenađenja.

Usprkos odgodi centralnih događaja manifestacije, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku odigrat će se ciklus od 4 atraktivne kazališne komedije najavljene u sklopu već tradicionalnog programa “Dani smijeha u Karnevalu”, a u skladu sa svim epidemiološkim mjerama i ograničenjima koji budu na snazi u trenutku održavanja.

Ono što će također obilježiti predstojeće dane u gradu te nam olakšati iščekivanje, šarenilo je karnevalskih dekoracija koje će se uskoro vijoriti nad nama, donositi nam dobro raspoloženje i podsjećati nas na razuzdani duh karnevalske tradicije.