REKORDER – Najveća brzina 124 km/h, najveća koncentracija alkohola 2,05 g/kg

14. ožujka 2022. | Kategorija: Hrvatska

policijaTijekom vikenda dogodile su se 32 prometne nesreće, u kojima su tri osobe teško, a četiri su osobe lakše ozlijeđene


Prometna policija i  ovog  vikenda pojačano je nadzirala promet na cestama na području Policijske uprave primorsko-goranske te  zabilježila sveukupno 281 prometni prekršaj.
 
Najveći je broj prekršaja prekoračenja brzine – ukupno 51, prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola zabilježeno je 21, a evidentirana su i 23 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te 12 prekršaja korištenja mobitela u vožnji. Osim toga, zabilježeno je 14 prekršaja upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilom, tri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane  te još 155 različitih prometnih prekršaja.
 
Najveća brzina od 124 km/h  izmjerena je u petak, 11. ožujka oko 15 sati kada je 53-godišnji vozač osobnog vozila marke Hyundai, riječkih registracijskih oznaka u jednom od mjesta na otoku Rabu prekoračio dozvoljenu brzinu, krećući se navedenom brzinom unatoč ograničenju od 50 km/h  u naseljenom mjestu. Zbog počinjenog prekršaju za ovog vozača nadležnom sudu je predloženo izricanje novčane kazne u iznosu od 10.000 kuna i zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije na tri mjeseca.
 
Najveća koncentracija alkohola od 2,05 g/kg  izmjerena 57-godišnjem vozaču osobnog vozila marke Seat, riječkih registracijskih oznaka, koji je zaustavljen 11. ožujka oko 23.20 sati  na području Sv. Kuzma i isključen iz prometa. Protiv vozača policija podnosi optužni prijedlog radi izricanja novčane kazne u iznosu od 10.000 kuna ili 60 dana zatvora te šest mjeseci  zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije.
 
Zbog počinjenja prekršaja, uz navedene vozače i svi ostali počinitelji prekršaja u prometu bit će sankcionirani temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 
Inače, tijekom vikenda na prometnicama ove Policijske uprave dogodile su se 32 prometne nesreće, u kojima su tri osobe teško, a četiri su osobe lakše ozlijeđene.
 
Što se tiče teško ozlijeđenih osoba, izdvajamo prometnu nesreću koja se dogodila 12. ožujka oko 18 sati na području Čabra u kojoj je stradao 36-godišnji vozač, osobnog vozila marke Renault, delničkih registracijskih oznaka. Zbog brzine  neprilagođene osobinama i stanju ceste, dolaskom u zavoj izgubio je nadzor nad vozilom, prešao preko suprotne kolničke trake te izvan kolnika i  niz padinu, udarivši u stablo gdje se i zaustavio.  Zbog zadobivenih ozljeda prevezen je u KBC Rijeka.