Reagiranje pročelnika za kulturu Šarara i zamjenice gradonačelnika Krpan: Kazališno vijeće Zajca radi štetu kazalištu i Gradu Rijeci

4. kolovoza 2022. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana
HNK Ivana pl. Zajca

HNK Ivana pl. Zajca

Nakon sjednice Kazališnog vijeća HNK Ivana pl. Zajca svoje priopćenje za javnost su poslali zamjenica Grada Rijeke Sandre Krpan i pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar koje prenosimo u cijelosti:

Priopćenje zamjenice Krpan:

“Članovi Kazališnog vijeća HNK Ivana pl. Zajca danas su odlučili Gradskom vijeću Grada Rijeke za raspravu na sljedećoj sjednici uputiti Prijedlog odluke o razrješenju intendanta HNK Ivana pl. Zajca.

Time su postupili suprotno uputi koju im je jučer pisanim putem dostavio gradonačelnik kao predstavnik osnivača, a također su postupili i suprotno stavu Ministrice kulture. Ona nam je jučer uputila dopis u kojem izražava žaljenje zbog situacije u Rijeci i činjenice da se već tjednima vodi neargumentirana hajka protiv riječkog intendanta. Ministrica također smatra da ne postoje temelji za razrješenje intendanta, te navodi da se nažalost u još nekoliko gradova politički sukobi rješavaju smjenama sposobnih ravnatelja u kulturi ili se pak kulturne institucije koriste kao sredstvo za postizanje nekih drugih ciljeva.

Mislim da prijedlog Kazališnog vijeća o razrješenju intendanta Blaževića u svojem obrazloženju sadrži niz paušalnih ocjena i osobnih dojmova pojedinih članova KV-a i ja sam uvjerena da taj prijedlog neće dobiti potporu većine članova Gradskoga vijeća. Osim toga, sramotno je i u maniri linča izvedeno iznošenje ove točke na sjednici Kazališnog vijeća jer članovi KV-a intendantu nisu dopustili da pred njima iznese svoje očitovanje o svemu što su naveli. Dakle, meritum i argumentirana rasprava ih očito ne zanimaju.

Dobro je poznato da je gradonačelnik u Kazalište uputio internu reviziju i eksplicitno je od članova Kazališnog vijeća tražio da prije nalaza ove revizije ne pokreću postupke vezane uz odlazak intendanta.

Ne može se upravljanje ustanovama i nadzor nad upravljanjem bazirati na kuloarskim pričama, medijskim i političkim pritiscima. Ovo što je Kazališno vijeće danas učinilo, pokazuje nisku razinu ozbiljnosti njihova rada, ali pokazuje i da članovi koji su u KV izabrani da zastupaju interes osnivača, ne poštuju uputu koju im osnivač šalje.

O ovom njihovom prijedlogu očito će se raspravljati na idućoj sjednici Gradskoga vijeća, a ovime što su danas učinili, preuzeli su na sebe i odgovornost za ugrožavanje poslovanja i rada samog Kazališta te (ne)uspjeh kazališne sezone koja je pred nama. Nadam se da gospoda Bojan Šober, Zvonimir Peranić i Dalibor Laginja, a onda i dvojica članova KV-a izabrani iz redova Kazališta, razumiju koliko je štetan prijedlog koji su sastavili i koji upućuju Gradskom vijeću.

Što se tiče točke kojom intendant sam traži skraćenje svoga mandata, jučer ga je gradonačelnik osobno pisanim putem zamolio da tu točku povuče s današnje sjednice jer smatramo da nikakvih objektivnih razloga za odlazak intendanta – nema. I gradonačelnik Filipović i ja osobno razumijemo njegove osobne razloge, medijski i politički pritisak pod kojim radi, ali pozvali smo ga da ne skraćuje svoj mandat jer razloga za to trenutno nema. Podsjećam da je nadzor nad poslovanjem Kazališta nedavno obavilo Ministarstvo kulture te nas obavijestilo da nepravilnosti nisu pronašli. Interna revizija koju je gradonačelnik uputio u Kazalište je u tijeku i doista, prije nalaza revizije, ove akcije koje pokreću članovi KV-a bespredmetne su i dugoročno će prouzročiti štetu Kazalištu i Gradu kao osnivaču.”

Priopćenje pročelnika Šarara:

“Način na koji je Kazališno vijeće predložilo smjenu intendanta Marina Blaževića zaista je nešto neviđeno, osim u westernima – klasičan linč.

Točku o njegovoj smijeni vijećnici su predložili ad hoc, danas, iako je evidentno da je ‘optužnica’ koju je čitao gospodin Bojan Šober pripremana dugo, jer na nekoliko stranica teksta sadrži razne navode protiv rada Intendanta.

Taj fantomski materijal nije nam nikada predočen, nismo ga imali prilike niti vidjeti niti naknadno dobiti u ruke.

Intendant je po iznošenju tog sadržaja zamolio da se rasprava odgodi kako bi se pripremio i predočio svoje dokaze i protuargumente.

Kazališno vijeće taj je prijedlog odbilo, potom su jednoglasno izglasali prijedlog smjene intendanta uz mogućnost da 5. rujna iznese svoje argumente koje će oni, bez raspravljanja, uputiti Gradskom vijeću na razmatranje.

Ovako diletantsko i kukavičko vođenje nekog upravnog vijeća, uz potpunu nesposobnost da se sagleda šira perspektiva, nikada nisam vidio. Pritom treba spomenuti da su i Gradonačelnik u ime Osnivača i ministrica kulture dali jasne argumente zašto smatraju da ishitrena smjena intendanta nije dobra opcija ovog trenutka.

Bez obzira na to, Kazališno je vijeće donijelo ‘optužbu bez mogućnosti iznošenja obrane’ i bez bilo kakve rasprave, vruć krumpir debatiranja i donošenja odluke samo prebacilo na Gradsko vijeće.

Takvim su postupkom u potpunosti obesmislili svoje postojanje.”