RADOVI NA SUŠAKU I TRSATU

18. travnja 2023. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Preregulacija prometa na području SušakaRIJEKA – Zbog sveobuhvatnih radova na rekonstrukciji raskrižja Dukićeve i Strižićeve ulice u kružno raskrižje (rotor) te rekonstrukcije ulice Vjekoslava Dukića koje provodi Grad Rijeka te radova Energa na izgradnji spojnog toplovoda Gornja Vežica-Vojak na širem području ovih ulica odnosno Kampusa i KBC-a Sušak dolazi do značajne preregulacije prometa te preregulacije trasa gradskih i prigradskih autobusa koji prometuju ovim dijelom grada.

15. travnja su počeli radovi u ulici Tome Strižića, koja je stoga zatvorena za promet i to od Ulice Vjekoslava Dukića do Ulice Kačjak, osim za potrebe stanara koji u Strižićevu mogu ući iz Ulice Kačjak.

Ulica lvana Matrljana postaje koridor za interventna vozila. Mijenja se i smjer prometa.

Promet je jednosmjeran od Ulice Kačjak do Ulice Vjekoslava Dukića.

Iz ulice Brdo u Ulicu dr. Zdravka Kučića zabranjeno je lijevo skretanje, osim za autobuse i vozila Čistoće.

Vozila iz Radničke ulice koriste autobusno okretište u Kvaternikovoj ulici za kretanje u smjeru Trsat i Sušak-Bolnica.

Kružno raskrižje u Ulici Sveta Ana omogućava povratak „zalutalim“ vozilima. 

Zastoji se očekuju u Kvaternikovoj ulici na raskrižjima sa Radničkom i ulicom Martina Kontuša uz povremenu ručnu regulaciju prometa.

Također, ukoliko se utvrde zastoji u prometu zbog potreba dostave, uvest će se zabrana prometa za vozila ukupne mase veće od 3.5 t (dostavna vozila) i to u periodima od 7.30 do 9.30 h i od 14.30 do 16.30 h.

Stanovnicima Vežice i Drage za prometovanje prema centru Rijeke preporuča se korištenje ulice Franje Račkog te korištenje D404.

Preregulacija trasa Autotrolejevih linija 1B, 7, 7A, 25 i 26

Linija 1B, u polasku s Jelačićevog trga prometuje redovitom trasom do Kvaternikove ulice gdje skreće lijevo (iza OŠ Vežica) –  dio Radničke ulice – Tihovac – Kumičićeva – Mihanovićeva i dalje redovitom trasom. U povratku prometuje redovitom trasom.

Linije 7A i 7, u polasku s Sv.Križa/G.Vežice, prometuju redovitim trasama do Uice Svete Ane i dr.Zdravka Kučića gdje se uključuju na privremenu trasu: Ulica dr.Zdravka Kučića – Ulica Brdo – Podvežica – Kvaternikova – Kumičićeva i dalje redovitom trasom.

U povratku linije 7A i 7prometuju redovitom trasom do raskrižja Kumičićeve s Kvaternikovom (Teta Roža) gdje se uključuju na privremenu trasu: Kvaternikova – Podvežica – Ulica Brdo – Ulica dr. Zdravka Kučića – Ulica Sveta Ana i dalje redovitom trasom.

Uspostavlja se privremeno stajalište u Ulici dr. Zdravka Kučića (nasuprot Street fooda) koje će biti označeno privremenom stajališnom oznakom.

Na privremenoj trasi koriste se sva usputna stajališta.

Linije 25 i 26 u polasku s Delte prometuju redovitom trasom do raskrižja Kumičićeve s Kvaternikovom (Teta Roža) gdje se uključuju na privremenu trasu: Kvaternikova – Podvežica – Ulica Brdo – Ulica dr.Zdravka Kučića – Ulica Sveta Ana i dalje redovitom trasom.

U povratku za Rijeku linije 25 i 26 prometuju redovitom trasom do raskrižja Ulice Sveta Ane i Ulica dr. Zdravka Kučića gdje se uključuju na privremenu trasu: Ulica dr. Zdravka Kučića – Ulica Brdo – Podvežica – Kvaternikova – Kumičićeva  i dalje redovitom trasom.

Na privremenoj trasi linije 25 i 26, za ulazak/izlazak putnika koriste se stajališta Podvežica centar (market) i Kvaternikova (Teta Roža).

Podsjećamo, izgradnjom Kampusa  i Kliničkog bolničkog centra Sušak povećalo se prometno opterećenje postojećeg raskrižja ulice Vjekoslava Dukića s ulicom Tome Strižića. Ulica Vjekoslava Dukića  je prometna poveznica Sveučilišnog Kampusa  i Kliničkog bolničkog centra Sušak na mrežu gradskih prometnica, a svojim istočnim krakom povezana je na ulicu Tome Strižića. Zbog navedenog prometnog opterećenja, Grad Rijeka pokrenuo je postupak rekonstrukcije raskrižja ovih cesta (Dukićeve i Strižićeve) u kružno raskrižje (rotor) te rekonstrukciju ulice Vjekoslava Dukića  u duljini od približno 280 m, a sve navedeno kako bi se obuhvatili i planirani priključci KBC-a na ovu ulicu. Ujedno, u sklopu ovog zahvata, Energo započinje s izgradnjom spojnog toplovoda Gornja Vežica-Vojak u ulicama Vjekoslava Dukića i Tome Strižića što predstavlja početak intenzivnih radova na distributivnoj toplovodnoj mreži Energa koji se odvijaju u sklopu EU projekta “Obnova toplinarstva Grada Rijeke”.  Zbog svih ovih radova, na području gore navedenih ulica na ovom području dolazi do preregulacije prometa i do preregulacije gradskih i prigradskih linija Autotroleja 7, 7A, 1B, 25 i 26. Očekuje se otežano i usporeno odvijanje prometa na navedenom području pa je Grad Rijeka već u prvoj informaciji o ovim radovima i preregulaciji prometa pozvao stanare ovog dijela grada i ostale građane na strpljenje i razumijevanje, a pozivaju se ujedno i svi sudionici u prometu na pojačan oprez i praćenje znakova preregulacije.

Radovi započinju u ulici Tome Strižića

Preregulacija prometa stupa na snagu 15. travnja 2023., a radovi započinju rekonstrukcijom toplovodne mreže u ulici Tome StrižićaTa će ulica tijekom trajanja radova biti zatvorena za sav promet. Planirano trajanje radova na toplovodnoj mreži u ovoj ulici je 45 dana.

Kada se završe radovi na polaganju toplovoda u Strižićevoj ulici, ona će u jednom svojem dijelu (prema Mostu sv. Ana) biti asfaltirana završnim slojem asfalta, a u jednom dijelu (onom na kojem se kasnije nastavljaju prometni radovi) privremenim BNS nosivim slojem asfalta kako bi se omogućilo odvijanje prometa tom ulicom do početka prometnih radova.

Nakon završetka radova na toplovodnoj mreži u Tome Strižića, započinje se s radovima na toplovodnoj mreži u ulici Vjekoslava Dukića. Planirani rok trajanja i ovih radova je 45 dana, a promet će u Dukićevoj ulici za to vrijeme biti reguliran semaforima.

Nakon radova na toplovodnoj mreži, slijedi izgradnja rotora

Nakon dovršetka radova na toplovodnoj mreži u Strižićevoj i Dukićevoj koje izvodi Energo d.o.o., Grad Rijeka započet će s radovima rekonstrukcije cesta i raskrižja Dukićeve i Strižićeve ulice, odnosno s radovima na formiranju rotora na ovom raskrižju.

Procjenjuje se da će ovi radovi započeti u srpnju 2023.

Oni će obuhvatiti rekonstrukciju cesta i priključaka, proširenje Dukićeveulice za jedan prometni trak te manja proširenja Strižićeve ulice na rubnim dijelovima zahvata, rušenje jednog objekta u bivšem vlasništvu Istravina te izgradnju kružnog raskrižja sa pripadajućom infrastrukturom odnosno rekonstrukcijom oborinske odvodnje, izgradnje javne rasvjete, izgradnje DTK mreže te sanitarne i vodovodne mreže.