CRES – Obilježena obljetnica bratimljenja

20. listopada 2018. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

Rab

Rab

CRES – U Comacchiu, talijanskom gradu s kojim je Cres pobratimljen od 2008. godine, obilježena je deseta obljetnica bratimljenja, nakon što je na sličan način obljetnica proslavljena proljetos u Cresu. Suradnju dvaju gradova započeo je prvi gradonačelnik Cresa u samostalnoj Hrvatskoj Nivio Toich, a povelju o bratimljenju potpisao je 2008. godine njegov nasljednik Gaetano Negovetić. Prijateljstvo i suradnja nastavili su se i za vrijeme sadašnjeg gradonačelnika Kristijana Jurjaka koji je vodio delegaciju koja je ovom prigodom posjetila Comacchio.

– Proteklih deset godina bilo je više susreta predstavnika naših gradova i mogu sa zadovoljstvom reći da smo se dobro upoznali i da se u Vašem gradu osjećamo kao u svojoj kući. Nadam se da se tako i Vi osjećate kad dođete u Cres. Želio bih da mnogi Comacchiesi preko vas, njihovih predstavnika, upoznaju kulturne i prirodne ljepote našeg otoka i požele ga posjetiti, rekao je tom prigodom Jurjako i izrazio uvjerenje da će bratimljeni gradovi nastaviti pronalaziti načine kako bi njihovo bratimljenje iskoristile druge udruge i organizacije.

Izrazivši dobrodošlicu gostima, domaći gradonačelnik Marco Fabbri govorio je o važnosti povezivanja i učvršćivanja europskog duha.

– Ovi naši susreti nisu samo protokolarni već su razmjena iskrenih osjećaja i prijateljstava, a posebno nam je zanimljiva suradnja između škola. Nadam se da će svi moji sugrađani koji još nisu posjetiti prekrasan otok Cres, po mom mišljenju čarobno mjesto, to učiniti u bližoj budućnosti, rekao je Fabbri, a potom su gradonačelnici potpisali protokol o potvrdi bratimljenja.

Ovom prigodom Comacchio je posjetila grupa učenika iz Osnovne škole Frane Petrića s njihovim nastavnicima i ravnateljem Josipom Popeom koji su se družili, učili i igrali sa svojim vršnjacima iz lokalnih škola. Projekt pod nazivom „Un ponte sull’Adriatico“ (Most preko Jadrana) nastavit će se na proljeća kad je predviđen posjet djece iz Comacchia Cresu, a ovom prigodom su u mjesnoj školi izveli predstavu na talijanskom jeziku “Macmalić nel bosco della Tramontana” s ekološkom porukom. U predvorju škole postavljena je izložba “Pučka kuća u creskoj gradskoj jezgri” autorice Inge Solis, više kustosice u Creskom muzeju, koju je otvorila ravnateljica Muzeja Jelena Dunato.

Za gradsku delegaciju i djecu pripremljeni su posebni programi kako bi se bolje upoznali s mjestom, njegovim kulturno-povijesnim znamenitostima, ali i međusobno. Učenici su razgledali novi Muzej antičke Delte u kojem su sudjelovali na radionici izrade keramičkih posuda, a boravak u Comacchiu zaključen je zajedničkim posjetom benediktinskoj opatiji u Pomposi, jednom od najznačajnijih romaničkih zdanja u sjevernoj Italiji.