PULJAK U SPLITU POMEO SDP, KRAJ “INSTANT-POPULARNOSTI” MOŽEMO i PAMETNO KOJI NISU PROŠLI NI IZBORNI PRAG…

27. lipnja 2022. | Kategorija: Hrvatska

Program - Ivica Puljak - Split može biti bolje i ugodnije mjesto za životSPLIT – Prijevremeni izbori u Splitu praćeni su sa zanimanjem cijele Hrvatske. To je prvi veći grad u Hrvatskoj koji je nakon izbora (prije godine dana) pokazao da ne funkcionira iz razloga što gradonačelnik u Gradskom vijeću nije imao stabilnu podršku i funkcionalnost Grada je bila dovedena u pitanje. Slično vidimo u mnogim sredinama (Pula, a i na Kvarneru imamo nekoliko takvih slučaja), ali se dosad jedino Puljak u Splitu odlučio na hrabar porez: ovako više ne može i odlučio se na nove izbore.  Neka građani kažu svoje: žele njega kao gradonačelnika koji ima stabilno Gradsko vijeće i može raditi ili žele povratak na staro (u slučaju Splita to je polaritet HDZ-SDP + Kerum u raznoraznim kombinacijama).

Svi su očekivali da će mali broj ljudi izaći glasati, a to tradicionalno odgovara strankama sa stranačkom bazom (HDZ i SDP) i pred Puljkom je teška bitka, ali ovaj put i to se pravilo pokazalo zastarjelim.

Naime, u utrci za gradonačelnika Ivica Puljak je osvojio  48,7% glasova, a s njim će u drugi krug Đogaš ispred HDZ-a s osvojenih tek 25,6%.

Što se tiče izbora za Gradsko vijeće tu je Centar kojeg vodi Puljak prošao još bolje: pomeo je konkurenciju. Udvostručio je broj mandata u Gradskom vijeću i sada ih ima 15 i nedostaje mu samo 1 ruka za većinu.

Zajednička lista HDZ-a i HSS-a osvojila je 8 mandata, a ostali koji su prošli izborni prag (Most, Domovinski pokret, Kerumov HGS i SDP) po 2 mandata. To je posebno loš rezultat za Kerumov HGS (koji je sanjao o novom mandatu) i za SDP koji u Splitu iz izbora u izbore gubi sve više tla pod nogama. Ni u HDZ-u ne mogu biti zadovoljni, jer nisu polučili željeni rezultat.

Najgore su ipak prošli Pametno i Možemo – bez prelaska izbornog praga čime se nagoviješta ono što su mnogi predviđali: kraj “instant-popularnosti” ovih stranaka, koje su dobivale glasove nezadovoljnika, ali nakon što su zasjeli na vlast u mnogim sredinama se pokazali upitno sposobni za učiniti išta.

(I.R.)