PROBLEMI U RIJEČKIM VRTIĆIMA – PRIPREMA SE ŠTRAJK?

1. veljače 2022. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

vrtić djecaRIJEKA – Kako se doznaje odgajatelji zaposleni u ustanovama predškolskog odgoja u Rijeci spremni su na štrajk. Naime, održavan je postupak mirenja između predstavnika radnika i Grada Rijeke koji je završio – neuspjehom.

Razlog je želja djelatnika za povećanjem koeficijenta plaće, koji im je nizak i koji se nije mijenjao godinama. Po nekim informacijama čak je ispod zakonskog minimuma!

Sindikalna povjerenica Ingrid Čavić navela je: “Djelatnici dječjih vrtića Rijeka, More i Sušak rade za plaću koja je u sustavu predškolskog odgoja najniža u Hrvatskoj. Plaće predškolskog odgoja ne smije biti ispod one u osnovnom školstvu, a u Rijeci one zaostaju čak 16%!”

Iz Grada Rijeke ipak su ponudili povećanje, ali ne dovoljno koliko se traži. “Idemo koliko možemo”, navode iz Grada. Djelatnici odgovaraju: “Mi ne tražimo ništa što nam zakonom ne pripada. Rijeka je jedini grad u Hrvatskoj gdje su takve razlike plaća odgojitelja. To naprosto tako više ne može.”

Neformalno se doznaje da je veći dio djelatnika predškolskog odgoja u Rijeci spremno na štrajk, a hoće do njega doći – vidjet ćemo tijekom narednih dana.

(kv)