Predsjednik Zoran Milanović u Rijeci posjetio Tehnički i Ekonomski fakultet

4. studenoga 2023. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Povodom obilježavanja 63. obljetnice Tehničkog fakulteta u Rijeci, održana je svečana sjednica Fakultetskog vijeća kojoj su prisustvovali hrvatski predsjednik Zoran Milanović, riječki gradonačelnik Marko Filipović, zamjenik župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut i brojni drugi uvaženi gosti.

Tehnički fakultet u Rijeci utemeljen je 1960. godine, a danas svojim suvremenim pristupom obrazovanju svojim studentima nudi mnoštvo prilika i resursa za uspjeh.

Danas Tehnički fakultet u Rijeci čini 11 zavoda, svaki usmjeren na različite aspekte tehničkih i inženjerskih znanosti, uključujući automatiku i elektroniku, brodogradnju i inženjerstvo morske tehnologije, elektroenergetiku, industrijsko inženjerstvo i menadžment, konstruiranje, matematiku, fiziku i strane jezike, inženjerstvo materijala, mehaniku fluida i računalno inženjerstvo, računarstvo, tehničku mehaniku te termodinamiku i energetiku. Navedena raznolikost omogućava studentima da istraže svoje interese i ostvare karijeru u različitim tehničkim disciplinama.

Uvodno su se gostima obratili dekan Tehničkog fakulteta prof.dr.sc. Lado Kranjčević, prorektorica za informatizaciju i organizaciju Sveučilišta u Rijeci Senka Mačešić, predsjednik Republike Zoran Milanović, riječki gradonačelnik Marko Filipović i zamjenik župana Vojko Braut.

„Rijeka je grad koji je otvoren prema moru, prema svijetu, otvoren za novo i nepoznato u isto vrijeme, ali koji zna što je njegova tradicija. Rijeka je grad koji ima veliku perspektivu u svijetu u kojem živimo, a to je svijet tehnike i znanja, svijet inovacija, umjetne inteligencije, s kojom treba biti jako oprezan“, poručio je predsjednik Republike Zoran Milanović. U prigodnom obraćanju upozorio je da s umjetnom inteligencijom “treba biti jako oprezan, da ne preuzme čovjekovu dominaciju nad stvarima i događajima ili izazove rat”. Svi govorimo o tome, a toga se treba plašiti. O umjetnoj inteligenciji treba ozbiljan razgovor i ozbiljan odnos“, rekao je.

Gradonačelnik Filipović istaknuo je kako su napredak, inovacije i izvrsnost ciljevi koji čine strategiju razvoja, tradicije i rada Tehničkog fakulteta. „Visoko obrazovanje bitan je i važan segment razvoja društva stoga Grad Rijeka i riječko Sveučilište njeguju kvalitetnu i uspješnu suradnju s istim ciljem, razvojem što kvalitetnijeg društva. Tehnički fakultet oduvijek je pratio razvoj, trendove i promjene riječkoga gospodarstva. Istovremeno poznat kao zahtjevan fakultet, visokih stručnih i obrazovnih kriterija koji, baš zbog toga, stvara kvalitetne i tražene, visoko profilirane mlade stručnjake. Uvjeren sam da će Tehnički fakultet i dalje imati vodeću ulogu u razvoju znanosti te da će, zajedno s ostalim fakultetima nastaviti voditi riječko Sveučilište u sam vrh hrvatskog znanstvenog obrazovanja te ga učiniti poželjnim mjestom stjecanja znanja i vještina, za sve buduće naraštaje. Aktivno radimo i na tome kako bismo mladim ljudima, ovdje u Rijeci, stvorili preduvjete za nastavak profesionalnog života, ali i privatnog puta. Potencijal Rijeke prepoznale su i brojne inozemne tvrtke koje su ovdje otvorile svoje urede gdje su se zaposlili mnogi mladi stručnjaci, inženjeri, koji su upravo na ovom fakultetu stekli visoko obrazovanje“, istaknuo je gradonačelnik te svim sadašnjim i bivšim zaposlenicima Tehničkog fakulteta i studentima, iskreno čestitao ovu veliku obljetnicu.

Zamjenik župana Braut, istaknuo je kako je Tehnički fakultet jedna od najstarijih i najvažnijih sastavnica riječkog Sveučilišta na kojem su se školovale brojne generacije visoko stručnih kadrova iz područja tehničkih znanosti, kadrovima koji su nosili i kreirali industrijski razvoj Rijeke i županije. „Ovo je fakultetska ustanova čiji studenti lako nalaze svoje mjesto na tržištu rada, a visoko su cijenjeni i izvan granica Hrvatske. Akademska izvrsnost, inovativnost, obrazovni programi koji studente čine kompetentnima i konkurentnima na tržištu rada, prepoznatljivost su ove ugledne visokoobrazovne ustanove“, istaknuo je Braut.

Nakon Tehničkog, predsjednik Milanović posjetio je i Ekonomski fakultet gdje je studentima održao predavanje „Globalno političko okruženje i izazovi za Hrvatsku“ kojem je prisustvovala i Uprava Ekonomskog fakulteta predvođena dekanom prof.dr.sc. Sašom Drezgićem, kao i gradonačelnik Filipović, zamjenik župana Braut i drugi gradonačelnici i načelnici s područja Primorsko-goranske županije.