POVIJESNI REZULTAT – STIGLA ZLATNA POSADA

25. studenoga 2017. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

krk nagradaKRK – Povodom osvajanja zlata na prestižnoj regati Rolex Middle Sea Race, krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, 24. studenog 2017. godine, svečano je primio dio posade jedrilice Lucia X što je krčke boje na Malti branila pod zastavom najstarijeg jedriličarskog kluba na istočnojadranskoj obali – Jedriličarskog kluba Plav. Okupljene članove posade ovom su prigodom, stoga, podržali i čelnici Plava.
Podsjetimo, krčkoj posadi na 38. po redu regatnom offshore natjecanju Rolex Middle Sea Race, odigranom između 21. i 28. listopada 2017. godine, pripao je prvi za Hrvatsku ikad osvojen zlatni pehar, uzimajući u obzir višedesetljetnu povijest same utrke. Ovaj povijesni rezultat Krčani su ostvarili u kategoriji ORC: klasa 3, (nakon 5 dana, 8 sati, 54 minute i 51 sekunde) stigavši na cilj označen u akvatoriju slikovite Vallette, inače glavnog grada Malte, otkud je regata i startala, s time da se jedrilo oko otoka Sicilije i Lampedusa, preko tjesnaca nedaleko Messine. Za Jedriličarski klub Plav tako je nastupila i svoje vještine, tijekom višednevnog jedrenja, uspješno demonstrirala posada u čijem su sastavu, pored skipera Milana Fabiana, ujedno i vlasnika jedrilice, bili Martin Tvrdon, Dinko Petrov, Neven Cuculić, Bojan Grego, Vlado Grego, Mladen Kvasić, Mladen Kraljić i Karlo Kraljić.
Naime, krčka posada na jedrilici Lucia X (tipa Hanse 540e) bila je jedna od njih tek 35 koje su, u zavidnoj konkurenciji od čak 104 startera iz 30 zemalja svijeta, prešle ciljnu liniju, uspješno savladavši različite vremenske uvijete, ali i sve ostale izazove što ih je ova 606 nautičkih milja duga utrka zna staviti pred jedriličare. Jer ovakve offshore utrke, koje podrazumijevaju jedrenje na otvorenom moru, uglavnom su nepredvidive što se vremenskih prilika tiče, ne ostavljajući nimalo prostora improvizaciji, kako u pripremi i planiranju, tako i u realizaciji savladavanja rute. Jednako tako, nagrađuju se oni dorasli svakom izazovu mora i vjetra, tj. oni koji uspjevaju prijeći utrku u kojoj trenuci predaha bivaju prava rijetkost.
Upravo nam to potvrđuju i životopisni utisci krčke posade, prema čijem su mišljenju, kako doznajemo u neformalnom razgovoru, uvjeti za jedrenje tijekom trajanja regate bili iznimno teški i opasni. Jer unatoč tome što su u prvoj trećini regatne dionice puhali lagani do srednji vjetrovi s malenim valovima, nakon prelaska tjesnaca kod Messine, vremenski su se uvjeti bitno pogoršali što je, obzirom na velike valove i orkanske udare vjetra, značajno otežalo jedrenje. Takve vremenske (ne)prilike Krčane su pratile sve do Lampedusa, nakon čega se vjetar djelomično smirio, pa se do cilja moglo jedriti uz nešto povoljnije uvjete. Iako je tijekom pripremanja i planiranja ovog nastupa cilj bio završiti regatu, pokazalo se da je krčka posada izvrsno savladala rutu, što joj je, u konačnici, osiguralo zlato, koje biva još vrijednije ako znamo da je Rolex Middle Sea Race jedna od pet najzahtjevnijih offshore regata, uopće. (kv)