POTOP DRUGOLIGAŠKE PRIČE NOGOMETNIH KLUBOVA S KVARNERA?

2. svibnja 2022. | Kategorija: Sport
slavlje ''Orijenta'' u vrijeme dana "ponosa i slave"

slavlje ”Orijenta” u vrijeme dana “ponosa i slave”

SPORT – S Kvarnera se u Drugoj HNL natječu dva nogometna kluba: Orijent 1919. i Opatija.

Kako sada stvari stoje, neugodno je pitanje samo koliko će ih ispasti iz lige: oba ili samo jedan.
 
OPATIJA
Na začelju 2HNL već se duže vremena nalazi Opatija, koja s osvojenih 24 boda zaostaje čak 6 bodova od pretposljednjih Sesveta. Iako se ne može reći da Opatiji nedostaje želje za ostankom u 2HNL sve upućuje da jednokratni bljesak koji je ovaj klub imao svojim ulaskom u 2HNL ligu, čak kratkotrajnim kotiranjem pri vrhu tablice, bio točno to: jednokratni bljesak. Nakon početne euforije Opatija se ipak morala susresti s realnošću svoje pozicije – za 2HNL nije dovoljna želja, već je potreban kontinuitet igre, rezultata i ozbiljnih financija. 2 HNL je Opatiji očito bila preveliki zalogaj i sada se, osim ukoliko se ne desi neko čudo, vraća u niži nogometni razred.
Šteta, jer Opatija je u nekoliko navrata pokazala potencijal. Možda je ovo škola za neki sljedeći ulazak u 2HNL kada će iskustvo koje Opatija sada gradi biti dragocjeno.
 
ORIJENT 1919.
Orijent 1919. je imao još veće drame od Opatije. Edo Flego više nije trener Orijenta 1919. nakon posljednjeg poraza, a klub je ostao bez gotovo pola svojeg nogometnog kadra.

Bili su prvaci prvog dijela sezone i ljubitelji kluba s Krimeje već su snivali o povratku u 1HNL, povratak u stare dane ponosa i slave, a onda su se snovi preko noći pretvorili u noćnu moru. Iz ovih ili onih razloga dres Orijenta 1919. napuštali su igrač za igračem i drugi dio prvenstva im se kretao između lošeg i goreg: u drugom dijelu prvenstva osvojili su samo 5 od mogućih 33 boda i toliko pali da je postalo moguće – ukoliko im do kraja sve krene naopako – čak ispadanje iz lige. Vjerojatno do toga neće doći, ali više nitko ne može zanemariti ozbiljnu krizu koja se uvukla u Orijent 1919.

KAKO DALJE?

Što se Opatije tiče, u ovom trenutku joj je bolje dominirati u 3HNL, nego da se mrcvariti u 2HNL. Što se Orijenta 1919. tiče njima je najbolje što prije završiti ovogodišnju sezonu – bilo kako, izuzev ispadanja. Zatim u pauzi nastojati zbiti redove te pokušati osvježeni krenuti sljedeće godine i tražiti svoje mjesto pod suncem 2HNL. Kako će to postići? Na to pitanje nemamo odgovor.

(Z.M.)